Sarajevo: Danas susret lidera zemalja Zapadnog Balkana

Sarajevo: Danas susret lidera zemalja Zapadnog Balkana

U glavnom gradu BiH Sarajevu danas se održava Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Poslovni forum 2019. Ovaj skup okupit će skoro 3.000 učesnika, među njima i lidere zemalja regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jučer su poručili kako je ovaj događaj prilika da se BiH predstavi kao zemlja u koju vrijedi investirati.

U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora 5c, panevropskog koridora koji povezuje Srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a.

Očekuje se organiziranje više od 40 događaja na šest lokacija, a kroz investicijsku agendu i sesiju bit će predstavljeni sektori u BiH za koje se vjeruje da imaju potencijal, a to su IT sektor, turizam, autoindustrija, agrikultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije.

Na samitu lidera Zapadnog Balkana bit će razgovarano o snažnijem ekonomskom rastu, razvoju infrastrukture (cestovne, energetske i digitalne), ali i drugim aktuelnim temama.

Uvodna sjednica Odbora guvernera održat će se danas, s obraćanjima počasnog gosta koji predstavlja državu domaćina, Jyrkia Kaitainena, potpredsjednika Evropske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost i Sume Chakrabartija, predsjednika EBRD-a. Za danas je također planiran i sastanak lidera Zapadnog Balkana

Glavna tema Poslovnog foruma 2019. godine jeste ”Povezivanje ekonomija radi jačeg rasta”. Ovogodišnji Poslovni forum sadržavat će panele za diskusiju, posebne događaje, sjednice o mogućnostima ulaganja i mnoge druge prilike za umrežavanje.

Bit će obuhvaćene i sve oblasti u kojima EBRD djeluje, a odnose se na migracije, turizam, digitalizaciju, megatrendove koji oblikuju budućnost i poslovne prilike na Zapadnom Balkanu.

Bosni i Hercegovini, državi domaćinu, bit će posvećena posebna sjednica. Svi ovi događaji okupit će istaknute govornike iz cijelog svijeta s ciljem razmjene znanja i poticanja diskusije i debate.

Svoje potencijale i strateške industrije, BiH će predstaviti na sesiji o potencijalima za investiranje u BiH, pod nazivom "Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte", koja se održava u četvrtak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Na ovoj sesiji svim prisutnima će biti predstavljeni i benefiti investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, te prenešena pozitivna iskustva stranih investitora.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar