Dan džamija | Navršilo se 26 godina od rušenja Fehradije džamije u Banjoj Luci

Dan džamija | Navršilo se 26 godina od rušenja Fehradije džamije u Banjoj Luci

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZ) 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na taj dan 1993. godine kada je srušena najveća i najpoznatija banjalučka džamija  Ferhadija u Banjoj Luci, koja je ponovo svečano otvorena prije dvije godine, prenosi bh. informativni servis INS.

Dan džamija je i podsjećanje na 614 džamija srušenih tokom rata u BiH i progon muslimana s predratnih ognjišta tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Prema podacima Islamske zajednice BiH, u toj državi tokom rata srušeno je i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane 80.

Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u BiH prije 1992.

Navšava se i 18 godina kada je prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za ponovnu gradnju te džamije, u Banjoj Luci je napadnuto 300 vjernika, predstavnika IZBiH te bosanskohercegovačkih i stranih zvaničnika. Tokom napada teško je povrijeđen Murat Badić iz Cazina, koji je nedugo zatim podlegao ranama.

Čak 18 godina nakon Badićeve smrti nisu otkriveni počinioci njegovog ubistva, dok su učesnici u neredima prekršajno kažnjeni.

Banjalučka Ferhadija bila je pod zaštitom UNESCO-a od 1950. godine.

Ta džamija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine. No, 7. maja 1993. u  potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila je poravnan.

Ferhadija nije samo bošnjačka. Nije zato čudo  da je jedan od najljepših zapisa o Ferhadiji napravio bh. književnik Ivan Lovrenović, koji ovako piše:

"Ferhadija je bila kao fokus, zbirno mjesto, orijentacijska tačka svih urbanih smislova i gibanja. I u svakodnevnom životu i u prostoru imaginacije i kolektivnog pamćenja generacija njenih stanovnika, neovisno o njihovom vjerskom identitetu i zainteresiranosti. Fehradija je Banjoj Luci na jednak način bila isto ono što su, recimo, Sveti Duje Splitu, Aja Sofija Carigradu, Katedrala Zagrebu, Noter Dame Parizu, Begova džamija Sarajevu, katedrala Sv. Stjepana Beču, Petrova crkva Rimu".

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar