Sabahuddin ef. Sijamhodžić: Odgovorne pozicije u IZ ne smiju biti dostupne političarima

Zanimljivu debatu na društvenim mrežama izazvala je jučerašnja konstituirajuća sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH.

Na sjednici je za predsjednika Sabora IZBiH izabran je Safet Softić, inače zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, prenosi bh. informativni servis INS (Bosnian News Service).

 Ti povodom na društvenim mrežama se, među ostalima, oglasio Sabahuddin ef. Sijamhodžića, imam u džematu Gazi Alijin mesdžid u Švicarskoj i autor knjige “Budi bolji čovjek”.

Njegov stav, koji je izazvao brojne komentare odobravanja, ali i one kritičke, prenosimo u cijelosti:

"Duboko sam razočaran da se dozvoljava ili da se prešutno prihvata, a kao sve iz iskrenih namjera i sa najboljim željama, da odgovorne pozicije u IZ koje ne mogu i ne smiju biti dostupne političarima uopće, budu u rukama političara, a pogotovo iz jedne političke partije, već jako dugo.

sabahuddin sijamhodzic.jpg - Sabahuddin ef. Sijamhodžića: Odgovorne pozicije u IZ ne smiju biti dostupne političarima

Sabahuddin ef. Sijamhodžić

Zorno se pokazuje da IZ nije slobodna. Ili je kontroliraju ili sebi dozvoljava da bude kontrolirana. Ako su političari iskreni prema IZ nisu sebi smjeli dozvoliti da budu uopće kandidati ni za džematski odbor, a tek ne i za Sabor IZ.

Smatram da je stav IZ da imami, muftije, zvaničnici IZ ne mogu biti stranački aktivni odličan stav i princip. On pokazuje da IZ pripada svojim članovima bez obzira u kojim partijama bili.

Jednako tako bi trebao postojati princip da niti jedan zvaničnik bilo koje političke partije ne može biti članom ni džematskog odbora, a pogotovo ne Sabora IZ.

Smatram da se slabi IZ i njeni interesi tako što se preferira jedna politička partija i da se šalje loš signal muslimanima Bošnjacima koji nisu članovi te partije ili koji su apolitični.

IZ može odabrati da ima svoju političku partiju koju jasno preferira i preko koje ostvaruje svoje interese, ali u tom slučaju onda IZ treba kontrolirati tu partiju, a ne da bude u rukama iste. Ali je i to pogrešan pristup. To pokazuje slučaj Sandžaka najbolje.

Prihvatam i to da ja možda loše vidim, da nisam dovoljno mudar i pametan da vidim dalje, pa je vjerovatno to i razlog da me gotovo niko nizašta i ne pita, ali eto to je moj stav. Možda bi bilo pametnije da nisam ovo pisao jer me niko nije pitao za mišljenje, ali ako iko tako misli onda taj zastupa totalitarni i neslobodni ambijent gdje se neko treba plašiti iznijeti svoj stav. Eto, ja nisam za takvu IZ. Ja sam za IZ u kojoj svako može izraziti svoj stav i zbog njega se ne plašiti bilo čega ili bilo koga. Neka nam je Bog dragi na pomoći".

Stav Sabahuddina ef. Sijamhodžića je jedno od viđenja ljudi unutar Islamske zajednice u BiH, i tako ga treba i vidjeti.

Isključivo kao dobronamjeran poticaj i priliku za debatu i popravljanje ukupnog stanja Islamske zajednice u BiH i bosanskohercegovačkih muslimana.

Ko je ef. Sijamhodžić?

Sabahuddina ef. Sijamhodžića rođen je 1974. godine u Bosanskoj Krupi..

Odrastao je u Bužimu, gradiću u Bosanskoj krajini, koji je iznjedrio najveće heroje u odbrani Bosne u proteklom agresorskom ratu. Bio je pripadnik (dobrovoljac) 505. viteške brigade gdje je krajem 1994. godine proizveden u čin poručnika kao jedan od najmlađih oficira 5. Korpusa Armije RBiH.

Školovao se u Gazi Husrevbegovoj medresi u Sarajevu, Medresi Džemaluddin Čaušević u Cazinu i Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

U zavičaju je proveo gotovo šest godina, od 2000. do 2006. godine, na dužnosti glavnog imama Medžlisa IZ Bužim.

Od 1. maja 2006. godine do danas je imam u džematu Gazi Alijin mesdžid u Švicarskoj.

Vjerničkoj javnosti je poznat kao muallim koji uvodi "digitalnu revoluciju u mektebskoj nastavi".

Više o ef. Sijamhodžiću možete pročitati OVDJE.

NAPOMENA: Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora, a ne nužno i stavove Bh. informaitvnog servisa INS.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar