Eksplozije u crkvama i hotelima u Šri Lanki, stotine žrtava (Video)

Eksplozije u crkvama i hotelima u Šri Lanki, stotine žrtava (Video)

Prijestolnica Sri Lanke Colombo pogođena je sa još najmanje dvije eksplozije, nekoliko sati nakon što se u zemlji desio niz od šest napada na crkve i hotele u kojima je ubijeno najmanje 156 ljudi i ranjeno približno 400. 

Sedma eksplozija desila se u hotelu u blizini zoološkog vrta, a ubijeno je najmanje dvoje ljudi, saopćila je policija, dok je osma eksplozija pogodila predrgađe Colomba, a nisu još poznati drugi detalji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ranije su se desile eksplozije u tri crkve gdje su vjernici obilježavali Uskrs i tri luksuzna hotela, Cinnamon Grand, Kingsbury i Shangri-La, koji se nalaze u centru glavnog grada, a ubijeno je najmanje 35 stranaca. 

Samo u jednoj crkvi, Sv. Sebastiana u Katuwapitiyi, sjeverno od Colomba, poginulo je više od 50 ljudi, rekao je policijski dužnosnik, prenosi Hina.

Prva eksplozija zabilježena je u crkvi, a drugi napadi desili su se pola sata nakon toga. 

Fotografije iz crkve pokazuju tijela na podu, krv na klupama, razoreni krov.

Vlada je uvela policijski sat, koji odmah stupa na snagu, a za sada nije poznato koliko će on trajati, prenosi Reuters.

Zvaničnik, koji nije želio biti imenovan, dodao je da se sumnja da su dvije eksplozije djelo bombaša samoubica, javio je AP.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije u zemlji koja je desetljećima bila u ratu s tamilskim separatistima do 2009. godine, u kojemu su eksplozije bombi u glavnome gradu bile uobičajene.

Premijer Ranil Wickremesinghe sazvao je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost u svom domu kasnije tokom dana.

Papa Franjo osudio je napade nazvavši ih "okrutnim nasiljem" i rekao je da je u mislima sa stradalima i njihovim porodicama.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je "s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanki" te da je Evropska unija spremna "pružiti podršku toj prekrasnoj zemlji", javlja AFP. 

Njemačka vlada je saopćila da je šokirana vijestima o bombaškim napadima u Šri Lanki, prenosi dpa.

"Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanki napadnuti i ubijeni tokom misa na Uskrs", napisao je na Twitteru glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. "Žalimo zbog žrtava i molimo se za povrijeđene i njihove porodice. Ne smije se dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost", dodao je on.

Britanska premijerka Theresa May izrazila je duboko saučešće Šri Lanki u povodu napada.

"Napadi na crkve i hotele u Šri Lanki doista su strašni i upućujem najdublje saučešće svima pogođenima. Moramo se držati zajedno kako bi osigurali da više niko nikada ne mora prakticirati vjeru u strahu", objavila je ona na Twitteru.

Američki ambasador u Šri Lanki napisao je na Twitteru je da je "duboko ožalošćen zbog bezumnih napada" i da je SAD "uz šrilankanski narod u ovom strašnom trenutku".

Indijski premijer Narendra Modi snažno je osudio napade i rekao da "nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji". Osudama se pridružio afganistanski predsjednik Ashraf Ghani. 

Indija, sjeverna susjeda Šri Lanke, pažljivo prati situaciju u toj zemlji. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da su bez obzira na motiv, ti napadi "kukavički, barbarski i hladnokrvni". "Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj."

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar