TEROR NA USKRS | Najmanje 137 poginulih i stotine ranjenih u više koordiniranih ekspolizija

Najmanje 137 osoba je poginulo, a više stotina je ranjeno u nedjelju u Šri Lanki u nekoliko eksplozija na većem broju lokacija uključujući crkve i hotele s pet zvjezdica u glavnome gradu, rekla je policija, a prenosi agencija dpa.

Eksplozije su prijavljene na nekoliko lokacija u Colombu i izvan njega, prema policijskim podacima.

Prvotni izvješćtaji govore o šest eksplozija, tri u katoličkim crkvama u kojima se slavio Uskrs i tri u hotelima s pet zvjezdica, navodi policija.

Eksplozije su se dogodile gotovo istodobno. BBC javlja da među žrtvama ima i stranaca, ali ne navodi se o čijim je državljanima riječ.

Šri Lanka St Sebastian 3.jpg - TEROR NA USKRS | Najmanje 137 poginulih i stotine ranjenih u više koordiniranih ekspolizija

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena u obraćanju naciji je pozvao na smirenost, ali i na oprez.

„Sve raspoložive sigurnosne snage smo angažirali da otkriju ko je odgovoran za ove napade i kako bi spriječili bilo kakve dodatne eksplozije“, rekao je.

„Snažno osuđujem kukavičke napade na naš narod. Pozivam sve građane da u ovim tragičnim trenucima ostanu ujedinjeni i snažni. Molim vas da izbjegavate širenje nepotvrđenih informacija i špekulacija. Vlada poduzima sve mjere kako bi sanirala situaciju“, izjavio je premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe.

Jedna od pogođenih crkava, Crkva sv. Sebastiana u Negombu, gradu sjeverno od Colomba u kojemu je 65 posto stanovništva katoličke vjeroispovijesti, objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj Facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti.

„Molimo vas, dođite u crkvu i pomozite ako su članovi vaših porodica ovdje“, navodi se u apelu.

„Čuli smo detonacije oko 8:45 ujutro. Ljudi su trčali van iz crkve, vikali su da su drugi mrtvi. Mi smo zatim utrčali u crkvu i ugledali leševe pa smo ih prekrili plastičnim vrećama. Ubrzo potom stigla je policija i raščistila cijelo područje“, rekao je za BBC jedan svjedok, identificiran samo kao Kamal.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar