A HOĆE VELIKU SRBIJU | “Više od petine građana želi da se odseli iz Srbije, 90 posto ne želi da se vrati”

A HOĆE VELIKU SRBIJU | “Više od petine građana želi da se odseli iz Srbije, 90 posto ne želi da se vrati”

Više od petine građana, njih 22 posto, potencijalno želi da se iseli iz Srbije, a više od 90 posto onih koji već žive u inostranstvu tu vidi i budućnost svoje djece, pokazali su rezultati istraživanja “Zašto ljudi odlaze iz Srbije” koje je sprovela organizacija “Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju”, prenosi N1.

Istraživanje je sprovedeno tokom juna, jula i avgusta prošle godine, a anketirano je 1.000 građana Srbije i 2.149 građana Srbije koji su se iselili u inostranstvo. 

Na predstavljanju istraživanja u Kragujevcu, navedeno je da se među motivima za iseljenje anketiranih najčešće ističu bolji životni standard, bolje plaćen posao, kao i loša situacija u državi.

Najviše, 85 posto ispitanika, bi željelo da se iseli u zemlje Zapada, a dva posto je kao željenu destinaciju navelo Rusiju. 

O odlasku najviše razmišljaju mladi od 18 do 29 godina, a od onih koji žele da odu u inostranstvo 45 posto razmišlja o trajnom iseljenju.

Od anketiranih koji žive u dijaspori, njih 92 posto svoj život ocenjuje boljim nego u Srbiji, a kao prednosti navode bolji životni standard, uređenu državu i sigurnost.

Povratak u Srbiju ne planira 41 posto, a 35 posto bi se vratilo tek kada budu u penziji. 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar