Jemenska djeca u borbi za Saudijsku Arabiju (Video)

Jemenska djeca u borbi za Saudijsku Arabiju (Video)

Rat u Jemenu, koji traje još od 2015, proizveo je najveću humanitarnu krizu dosad, ostavljajući gotovo 80 posto jemenskog stanovništva, 24 miliona ljudi, ovisnim o humanitarnoj pomoći.

Očajnu i na rubu siromaštva, jemensku djecu regrutiraju koalicijske snage na čelu sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi se borila na saudijskoj granici, prenosi Al Jazeera Balkans.

Zaraćene strane su pristalice međunarodno priznate vlade Jemena, te pobunjenička grupa Husi, koja je 2014. zauzela glavni grad Sanu i sjeverozapadni dio te države, čime je zatvorila sve puteve ka boljem životu u Jemenu.

Mreža Al Jazeera dobila je ekskluzivne snimke koji dokazuju regrutiranje jemenske djece u vojnim logorima koalicijskih snaga u Jemenu na čelu sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema navodima svjedoka, taj prostor odredište je mnogobrojnih dječaka koji se regrutiraju za borbu.

Obećanja o novčanoj naknadi

Većina njih dolazi iz okoline grada Taiza, nakon čega ih šalju u grad Al-Wade'a na granici sa Saudijskom Arabijom, kako bi u konačnici stigli u područje Al-Buqa', gdje se nalazi jedan od najvećih vojnih logora u Jemenu.

Ujedinjeni narodi objavili su da se dvije trećine regrutirane jemenske djece bore na strani Husa, dok se ostatak njih bori na strani koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije.

Nakon sukoba iz 2007. i 2011. Saudijska Arabija i Jemen ratificirali su međunarodni protokol kojim se zabranjuje učešće djece u oružanim sukobima.

No, krajem 2018. Saudijska Arabija optužena je za regrutiranje sudanske djece iz Darfura za borbu u Jemenu.

Danas jemensku djecu regrutiraju za borbu na saudijskoj granici.

Krajem 2018. Al Jazeera je razgovarala sa 16-godišnjim Ahmedom al-Naqibom, a u februaru 2019. s porodicom 15-godišnjeg Muhammeda Alija Hamida. Oba dječaka napustila su rodna mjesta, zavedena obećanjima o redovnoj plaći i stalnom zaposlenju.

Ahmed je uspio pobjeći nazad kući i ispričati nam svoju priču, ali Muhammed se nikad nije vratio, ostavljajući oca da ispriča svoju.

"Završio je srednju školu i počeo raditi, ali prije nego što smo shvatili o čemu je riječ, odveli su ga. Insistirao je da ide u Al-Buqa'u", rekao je Muhamedov otac Ali u intervjuu za Al Jazeeru u decembru.

'Rekli nam da ćemo raditi u kuhinji'

"Prošla su već četiri mjeseca. Ovo je peti mjesec. Nismo čuli ništa o njemu i još ne znamo gdje je", dodao je.

Prema riječima 16-godišnjeg Ahmeda, Al-Buqa' u Jemenu, u blizini saudijske granice, mjesto je gdje se jemenska djeca obučavaju za borbu. To je i područje na kojem se vode učestale borbe između Husa i koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije. Kako bi izbjegli izlaganje napadima, autobusi koji su prevozili djecu do Al-Buqa'e prolazili su kroz pogranični grad Al-Wade'u.

S tim tinejdžerima prvo su kontaktirali strani posrednici u južnim selima, tražeći dječake spremne otići na granicu Saudijske Arabije i Jemena.

Ahmed je izjavio da su on i mnogi drugi dječaci pristali jer im je rečeno da će raditi u kuhinjama jemenskih vojnih jedinica koje su bile smještene u Saudijskoj Arabiji.

"Pristali smo jer su nam rekli da ćemo raditi u kuhinji i da ćemo zarađivati 3.000 saudijskih rijala (800 dolara), tako da smo im vjerovali i ušli u autobus", rekao je Ahmed za Al Jazeeru.

Kompletan teskt pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar