Muhamed Bikić: Zašto je film "Keli" dio svih nas

Sportski novinar i publicista Muhamed Bikić, na svečanoj sjednici Gradske uprave Grada Sarajeva, a u povodu 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, dobio je “Plaketu Grada Sarajeva” za dukomentarni film “Keli” koji govori o bivšem igrači FK Sarajevo Želimiru Vidoviću Keliju, „heroju u kopačkama“, a koji je poginuo u Sarajevu 17. maja 1992. godine, prenosi INS.

„Kao što sam rekao uoči, tokom snimanja i na premijeri, 'Keli' je više od filma, mog profesionalnog i privatnog života.  A nezapamćena premijera u sarajevskom Narodnom pozorištu i višeminutni aplauz su pokazalli da je 'Keli' više od filma“, kaže Bikić.

„ U više od dvije decenije novinarske karijere, dobio sam mnoga priznanja, zahvalnice, nagrade, pa i onu ‘Olimpijsku’. No, ‘Plaketa grada Sarajevo’, rodnog i glavnog grada BiH, to je, ipak, nešto posebno, jer su Sarajevo i Bosna i Hercegovina, moj život, moja sudba…. I, naravno, plaketa Grada, kao i sami film ‘Keli’, je svih nas Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca“.

Bikić se posebno zahvalio i predlagaču Plakete.

“Hvala na prijedlogu Udruženju obrazovanje gradi BiH na čelu sa legendarnim Jovanom Divjakom. Također, i Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Naravno, hvala svim dobrim ljudima koji svih ovih godina prate moj rad i pružaju svakodnevnu podršku u promoviranju naše jedne i jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom bih čestitao i svim nagrađenim dobitnicima ove godine, te nezaboravne večeri u sarajevskoj Vijećnici“, prenosi INS.

Muhamed Bikić je rođen 23. maja 1973. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju Elektrotehničku školu i do odlaska u nekadašnju JNA igrao fudbal u ilidžanskom Igmanu. Cijeli period agresije na Bosnu i Hercegovinu bio pripadnik Armije BiH u Sarajevu.

Diplomirao na Pravnom fakultetu 2003.,magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja 2009. godine, također na Univerzitetu u Sarajevu, na temu „Stavovi i osobine ličnosti reprezentativaca u timskim sportovima i sportskih novinara BiH“.

Jedan je od začetnika ideje sportskog prava u BiH, a njegov magistarski rad je bio upravo u tom pravcu, gdje je sublimirao sport, pravo, novinarstvo i psihologiju. Predavač je sportskog prava na raznim seminarima u BiH i inostranstvu.

Dugogodišnji je sportski novinar u pisanim i elektronskim medijima, uređuje i vodi prvenstveno emisije koje promoviraju bh. sport i bh. sportiste u zemlji i inostranstvu: „Sportski vremeplov“ i „Hayat sport“ na „Hayat TV“, „Top mundijal“ na TV Sarajevo i „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ na TV Alfa.

Autor je dokumentarnog filma „Keli“, zatim knjiga „Hadžijsko drvo“ (putopis iz Mekke, Medine i Jerusalema), „Po(r)uka“ (putopis iz Kordobe) i Sportskivremeplov.ba (priče o bh. sportskim velikanima).

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar