KURZ ZAHVALIO BOGU | Austrija bi mogla protjerati 60 imama koje finansira Turska

KURZ ZAHVALIO BOGU | Austrija bi mogla protjerati 60 imama koje finansira Turska

Ustavni sud Austrije presudio je da protjerivanje imama koje financira Turska ne predstavlja diskriminaciju, prenosi slovenska agencija STA pozivajući se na njemački DPA.  

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pozdravio je ovu odluku. Krovna muslimanska organizacija u Austriji saopćila je kako će se moći žaliti Europskom sudu za ljudska prava. Austrijski Ustavni sud presudio je da poseban zakon koji zabranjuje financiranje muslimanskih organizacija iz „inostranstva nije u suprotnosti s Ustavom“.

Turska država dinansira 60 imama. Oni rade kao turski državni službenici. Zbog te odluke, imami su se žalili Ustavnom sudu, koji je u jučerašnjoj odluci naveo da je zaštita autonomije i neovisnosti vjerskih zajednica i religija u javnom interesu.

Islamska vjerska zajednica, najveća krovna organizacija u Austriji, odgovorila je da bi mogla uložiti žalbu Europskom sudu za ljudska prava. Istaknuli su da bi džamije u Austriji mogle biti u velikoj nevolji ako bi svih 60 imama bilo protjerano.

Austrijski kancelar Kurz, koji je poznat po oštrim kritikama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pozdravio je ovu odluku Ustavnog suda.

"Hvala Bogu što nam daje priliku da se borimo protiv političkog islama i protiv utjecaja Turske i drugih zemalja", rekao je Kurz.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar