Kad "Nacional" brani SOA-u: Hrvatski obavještajci priznali vrbovanje bh. državljana

Kad "Nacional" brani SOA-u: Hrvatski obavještajci priznali vrbovanje bh. državljana

Piše: Faruk Vele

Nastojeći da u hrvatskoj javnosti minimiziraju efekte afere koju je kolega Danijal Hadžović nazvao "obavještajnim Bleiburgom", hrvatska SOA odlučila je na svoj način odgovoriti, suportirajući medije očito bliske obavještajnoj zajednici susjedne nam zemlje, prenosi bh. informativni servis INS (Bosnian News Service).

Iako su u prvom navratu s indignacijom odbačena saznanja magazina Žurnal.info i izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, sada se u serijalu tekstova Hrvatskoj "objašnjava" zašto su vrbovali državljane zemlje koju zvanično smatraju prijateljskom, te provodili zabrinjavajuće obavještajne aktivnosti na teritoriji ove države.

Teške optužbe

U najnovijem slučaju na vrlo znakovit način u odbranu aktivnosti SOA-e uključio se magazin "Nacional" koji preko svojeg glavnog urednika Berislava Jelinića nastoji kompromitirati bosanskohercegovačke sigurnosne agencije i dokazati, ne samo da su nesposobne, već, zbog svojeg nedjelovanja, i opasne po sigurnost  Europe i svijeta! Prateći tako glavni tok politike hrvatskog vrha.

"Zbog blagog odnosa BiH prema džihadistima, SOA uvodi drastične mjere", vrišti naslov "Nacionala".

I zagrebački "Večernji list", inače blizak HDZ-u, potvrdio je da "hrvatska SOA jeste obrađivala građane Bosne i Hercegovine i vrbovala ih na suradnju". Tvrde da je "Hrvatska na oprezu zbog terorizma".

Iz SOA-e sada ne samo da se priznaju aktivnosti protiv BiH i bh. državljana, već najavljuju i njihovo širenje, i to, kako objašnjavaju, "zbog građana koji imaju veze sa ISIS (ISIL-om) ". To, naravno, ostavlja prostor za veoma široka tumačenja, jer Služba u RH određuje koje sumnjiv. A kriv je, naravno, dok se ne dokaže drugačije.

"Hrvatska sigurnosna agencija SOA značajno će pooštriti svoje djelovanje kada je riječ o građanima Bosne i Hercegovine za koje se sumnja da su imali veze s terorističkom grupom ISIS, bilo kao njeni članovi ili simpatizeri, te prema strancima koji su sumnjivi za istu stvar, a nalaze se na području Bosne i Hercegovine", navodi "Nacional".

Sagovornik "Nacionala", očito, iz struktura SOA-e, priznaje da "razgovore obavljaju s osobama koje u samoj BiH izazivaju nelagodnu i strah", pitajući se "što je u tome problematično?", iako se, naravno, ne govori o dokazima za bilo kakvu krivnju navedenih osoba.

Ali, zato SOA indirektno prijeti da će "zbog svega navedenog pooštriti i režim izdavanja radnih dozvola za državljane BiH u Hrvatskoj".

"Među tisućama radnika iz BiH postoji i nekolicina njih koji su simpatizeri terorizma ili su bili pripadnici mudžahedinskih postrojbi. Njih SOA ispituje iz jednog razloga. Želi otkloniti bilo kakvu sumnju da takvi pojedinci mogu naštetiti interesima države, naročito u kontekstu turističke sezone, kada u Hrvatskoj  borave milijuni turista", tvrdi izvor "Nacionala", pokazujući da hrvatske službe tretiraju bh. državljane upravo na način kako su vježbali još davne 2006. godine. Tada je, sjetimo se, autobus krcat američkim turistima na putu ka Međugorju "oteo" izvjesni Zijad pa ga efikasnom akcijom savladaju elitne postrojbe policije Republike Hrvatske.

Uloga OSA-e

Prema tvrdnjama zagrebačkog magazina, u Siriju je iz BiH otišlo oko 240 osoba koje su se uglavnom priključile ISIS-u, zaboravljajući da su na tom ratištu bili državljani više od 100 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

"Njih pedesetak već se vratilo, a u Siriji ih je poginulo oko devedeset. Otuda i procjene da bi se u BiH mogla vratiti stotina muslimanskih radikala koje vlasti u BiH ne kontroliraju i ne procesuiraju", tvrdi magazin.

O sposobnosti bh. službi govori činjenica da su 2017. uhapsili saradnika ISIL-a Mirsada Kandića koji je u Bosnu i Hercegovinu ušao pod lažnim imenom Ivan Popović, a predstavljao se kao Edin Radončić. Radilo se o jednom od "najtraženijih terorista u svijetu", a koga je pronašla OSA u saradnji s drugim sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Iako bh. sigurnosne agencije imaju i precizan podatak o 77 osoba koje su se predale u Siriji i Iraku, njihovim imenima, te da se, među bivšim borcima ISIL-a, nalazi najveći broj žena i djece, to autore sličnih sadržaja ne sprječava da idu dalje.

Na ovaj način "Nacional" slika cijelu strategiju hrvatskih institucija koje, prema našim saznanjima, nastoje "podvaliti" Europskoj uniji i međunarodnim partnerima da bh. agencije toleriraju i ignoriraju pošast međunarodnog terorizma. Naravno, radi svojih političkih interesa koje ćemo ovdje, također, pojasniti.

Makar i djelomična pretraga aktivnosti bh. pravosuđa i sigurnosnih agencija jasno govori o brojnim akcijama i pravosnažno okončanim procesima protiv odgovornih za djela terorizma, uključujući i vrbovanje za odlazak na strana ratišta.

Nova afere

Stoga su pokušaji Hrvatske krajnje zabrinjavajući i otvaraju brojna pitanja. 

Da se BiH suočava sa širokim aktivnosti hrvatskih službi u BiH potvrđuje insajderska priča, opet u "Nacionalu" objavljena 14. marta u kojem se tvrdi da se Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a, bivši prvi potpredsjednik hrvatske vlade i bivši šef hrvatskih tajnih službi, "sastao nedavno u inozemstvu s jednim od istaknutijih operativaca inozemne tajne službe".  

"Riječ je o susjednoj BiH i operativcu bosanskohercegovačke obavještajne službe OSA, s kojim se Karamarko sastao moguće i kako bi dogovorio pomoć stranog obavještajnog sustava u svojoj budućoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Ta se njegova moguća kandidatura, znakovito, počela kroz razne izvore zasad neformalno najavljivati gotovo u isto vrijeme kada se on u BiH sastao sa stranim špijunom", piše opet urednik Jelinić.

"Nacionalu" je tvrdi "predana jedna fotografija koja to potvrđuje i može označiti početak prvorazrednog međunarodnog političkog skandala, s Tomislavom Karamarkom u središtu".

"Na fotografiji je Karamarko u društvu dvojice muškaraca, a snimljeni su tijekom razgovora za stolom u jednom restoranu. Prema tvrdnjama izvora koji je Nacionalu dostavio tu fotografiju, ona je snimljena u restoranu u Livnu prije desetak dana. Isti izvor tvrdi da je ključni problem u tome što se uz Karamarka na toj fotografiji nalazi Rade Ivančić, djelatnik mostarskog ogranka OSA-e".

Nadalje, magazin navodi da je "riječ o stranom špijunu koji je svojedobno sudjelovao u zaoštravanju bilateralnih odnosa Hrvatske i BiH"

"Kada su se manipulacijama i specijalnim ratom nastojale potkopati političke inicijative hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da u Bosni i Hercegovini promovira vanjskopolitičke interese Hrvatske", istaknuto je.

Ali to nije sve. Kada su mediji i u augustu 2017. godine objavili dokumente da "iza ruske brige za hrvatskim pitanjem u Federaciji krije se zanimanje za domaću industriju", odnosno mostarski "Aluminij", "Nacional" je objavio da "tajna izvješća OSA-e otkrivaju kako medijsko-obavještajnim podmetanjima Bakir Izetbegović potkopava i testira hrvatskog premijera", te da "BiH vodi specijalni rat protiv Hrvatske".

"Nacional je u rujnu 2017. dobio na uvid i objavio više tajnih izvještaja bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-e, koji su otkrili da ta služba vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH-u", podsjetili su ovih dana iz spomenutog magazina, te dodali:

"Sadržaj izvješća u koja je Nacional dobio uvid pokazivala su da OSA špijunira hrvatske tvrtke, prisluškuje telefonske razgovore nekih hrvatskih poslovnih ljudi, a izgleda i tajno nadzire pojedine sastanke koji se održavaju na teritoriju Hrvatske. To je otkriće izazvalo velike reakcije, naročito u BiH, gdje su neki visoki dužnosnici nakon objave tog teksta to i javno priznali. To je osobno učinio Dragan Mektić, bosanskohercegovački ministar sigurnosti, koji danas optužuje Hrvatsku da je upletena u veliki špijunski skandal i to svega nekoliko dana nakon što je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko snimljen kako u Livnu pije kavu sa špijunom OSA-e".

 Uzroci i posljedice

Uzroke svih ovih događaja treba tražiti u očitoj strategiji vrha države Hrvatske i njezinih institucija da se u međunarodnoj javnosti, a posebno kod institucija EU država BiH i, posebno Bošnjaci, imaju etiketirati kao opasnost po Europu i svijet, a potom političkim sredstvima zahtijevati rješavanja de facto ratnih ciljeva Zagreba u Bosni i Hercegovini.

U svemu tom brutalno će se (zlo)upotrebljavati pozicija Hrvatske u EU i NATO-u, upravo na način kako je to najavila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pri susretu sa predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junkerom oktobra 2016. godine.

Na koncu, Bosna i Hercegovina će morati pristati, milom ili silom, na zahtjeve Zagreba, inače će biti tretirana kao teroristička prijetnja, a Bošnjaci izolirani i nadzirani u nekom novom getu, u nekim novim žicama, iz kojih će zamoliti Hrvatsku, tačno kako je promišljao Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, da ih povede u zajednicu europskih naroda. Naravno, kao "hrvatsko cvijeće", dok bi "hrvatski kifl", napokon, trebao biti  ispunjen.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar