ŠOKANTNO | Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao pjesmu "Karadžiću vodi Srbe svoje..."

ŠOKANTNO | Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao pjesmu "Karadžiću vodi Srbe svoje..."

Strahuje se da su deseci osoba ubijeni nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch u petak i počele pucati.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ličnosti Srbije i Crne Gore, penosi Al Jazeera Balkans.

Na videu se, također, moglo čuti kako ubica u autu sluša muziku "Karadžiću vodi Srbe svoje..."

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28) te da je on jedan od četiri privedene osobe.

On je uživo prenosio napad na Facebooku i taj sadržaj objavio na Instagramu.

Snimak na Facebooku

Brenton Tarant,  napadač na Novom Zelandu koji je u svom krvavom pohodu ubio 40 muslimana u dvije džamije na svom Facebook profilu uživo je prenosio cijeli put do napada.

Dok se vozio u autu, na radiju mu je svirala četnička pjesma pod nazivom "Karadžiću, vodi Srbe svoje", prenijeli su mediji.

Video je napravio profil "Brenton Tarrant 9", kako pokazuje vidljiva URL adresa.

Uznemirujući 17-minutni video pokazuje napadača u autu prije napada, pa sve do bijega u automobil poslije.

Washington Times je imao uvid u 75 sekundi snimka prije nego je obrisan.

Taj segment pokazuje snimak ulaska na lokaciju koja se podudara s ranijim snimcima džamije Al Noor.

Snimak pokazuje oružje kao da je riječ o igrici "iz prvog lica".

Potom se vidi pucnjava te pogibije i ranjavanja osoba.

Policijski apel

Iz Facebooka navode kako su uklonili videosnimak, kao i da uklanjaju sav sadržaj kojim se slavi napadač.

"Policija je svjesna kako postoji veoma potresan snimak incidenta u Christchurchu i kako se on dijeli na internetu. Pozivamo sve da ga ne dijele i radimo na njegovom uklanjanju", navode iz policije.

Užasni dokument

Tarrant je sebe snimao kako puca na džamiju Al Noor u Christchurchu, a uz to je na internetu objavio i svoj manifest u kojem navodi razloge za napad.

Na užasnom dokumentu od 73 stranice, on sebe opisuje kao "običnog bijelca", kako je rođen "u radničkoj klasi, u porodici s malim prihodima", te kako je "odučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu".

Napisao je da je izveo napad kako bi "direktno smanjio imigracione stope u evropskim državama".

On je, kako dalje piše, "želio pokazati uljezima kako naše zemlje nikad neće biti njihove, naša domovina je samo naša i sve dok bijeli čovjek živi oni neće NIKADA pokoriti naše zemlje i zamijeniti naše ljude".

Nije originalni izbor mete

Tarrant navodi kako je napad planirao dvije godine te kako je lokaciju odabrao prije tri mjeseca.

Dodaje kako Novi Zeland nije "originalan izbor za napad", ali ga je opisao kao "bogatog metama kao bilo gdje na Zapadu".

"Napad na Novom Zelandu privući će pažnju istini o napadu na našu civilizaciju, kako nigdje na svijetu nije sigurno, kako su osvajači u svim našim zemljama i nigdje nije sigurno od masovnog useljavanja", piše napadač i tvrdi kako predstavlja "milione Evropljana i drugih etnonacionalista".

"Moramo osigurati postojanje našeg naroda i budućnost naše djece."

Opisao je napad kao "osvetu osvajačima za stotine hiljada ubijenih uslijed stranih invazija na evropske zemlje u historiji, za porobljavanje miliona Evropljana koje su muslimanski osvajači kao roblje odveli te za hiljade evropskih života izgubljenih u napadima u evropskim zemljama."

Također je naveo kako vrši osvetu i za Ebbu Akerlund, 11-godišnju djevojčicu koja je ubijena u napadu 2017. godine u švedskom Štokholmu.

Ovaj napad u Švedskoj u manifestu Tarrant opisuje kao "prvi događaj" koji ga je inspirirao za napad, naročito smrt djevojčice.

Ne osjeća žaljenje

"Njena smrt od ruku osvajača, nedostojanstvo njenog nasilnog ubistva i moja nemogućnost da to zaustavim probili su se kroz moj cinizam kao malj. Više nisam mogao ignorirati napade", nastavlja i dodaje kako ga je za napad inspirirao i put u Francusku 2017. godine.

"Godinama sam slušao i čitao o invaziji na Francusku koju su izvršili ne-bijelci, mislio sam kako su ove glasine i priče pretjerivanja. Kada sam stigao tamo, vidio sam kako je to sve ne samo istina, već duboko potcijenjeno stanje."

Tarrant piše kako ne osjeća žaljenje za napad.

"Samo bih volio da sam ubio više osvajača, ali i izdajica", navodi.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar