MASAKR | Novi Zeland: Brojne žrtve napada na dvije džamije

MASAKR | Novi Zeland: Brojne žrtve napada na dvije džamije

Strahuje se da je veliki broj ubijenih nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch u petak i počele pucati, piše Al Jazeera Balkans.

Komesar policije Mike Bush kazao je kako su četiri osumnjičene osobe u zatvoru – tri muškarca i žena – te dodao: „Nećemo pretpostavljati da je opasnost prošla“. On je dodao kako postoji „značajan“ i „veliki“ broj žrtava.

Premijer Australije Scott Morrison u obraćanju naciji potvrdio je kako je jedan od napadača 28-godisnjak rođen u Australiji, koji je sada uhapšen.

Kazao je kako se radi o napadu ekstremnih desničara.

Sam Clarke, reporter medijske kuće TVNZ, razgovarao je sa nekoliko osoba u džamiji Masjid Al Noor kada je pucnjava počela. On je za Al Jazeeru naveo kako je čovjek sa automatskom puškom ušao u bogomolju i počeo pucati.

„Naoružana osoba, obučena u crno sa kacigom i automatskom puškom, ušla je kroz stražnji dio u džamiju i počela pucati na ljude koji su se tamo molili“, naveo je Clarke.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ili kulturoloških ličnosti Srbije i Crne Gore.

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

Situacija na više lokacija

Policija je potvrdila kako se druga pucnjava desila u džamiji Linwood tokom molitve petkom, ali nije ponudila više detalja.

„Imamo situaciju koja se razvija na više lokacija. Ovo će biti, i već jeste, jedan od najcrnjih dana  Novog Zelanda“, kazala je premijerka ove države Jacinda Ardern.

Vlasti nisu opisale veličinu dešavanja, ali su pozvale ljude u centralnom Christchurchu da ostanu u svojim kućama, a policija je upozorila vjernike da ne idu u džamije „u cijelom Novom Zelandu“.

Svjedok Len Peneha kazao je kako je vidio kako muškarac u crnom ulazi u džamiju Masjid Al Noor i potom čuo veliki broj pucnjeva. Zatim je vidio veliki broj užasnutih ljuti kako bježe iz džamije.

Rekao je kako je vidio i napadača kako bježi prije dolaska hitnih službi. Peneha, koji živi blizu džamije, navodi kako je ušao u zgradu kako bi pokušao pomoći.

„Svuda sam vidio mrtve ljude“, rekao je još.

Mnogo mladih žrtava

Jedan čovjek koji je bio u džamiji i imao krvavu odjeću, kazao je kako se sakrio ispod klupe kad je počela pucnjava. Rekao je kako je 50-ak osoba bilo u džamiji.

Clarke je istakao kako su neki uspjeli pobjeći kroz prozore i vrata, no „mnogi su bili pogođeni i imali su neki do 16 godina“.

Između 10 i 15 „nekih mrtvih, nekih živih“ osoba je viđeno ispred džamije, dodao je.

U džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije pogođen.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar