Građanski savez osudio vrbovanje selefija da iz Hrvatske prenose oružje u BiH

Građanski savez osudio vrbovanje selefija da iz Hrvatske prenose oružje u BiH

Građanski savez (GS) najoštrije osuđuje neprijateljske aktivnosti diplomatskog osoblja Hrvatske na teritoriji BIH koje je razotkrio Žurnal. Učešće diplomatskog osoblja Hrvatske u očitom pokušaju orkestriranja terorističkih aktivnosti s ciljem diskreditacije naše zemlje kao legla terorizma je akt proglašenja neprijateljstava, saopćeno je danas iz Građanskog saveza. 

"Hrvatska je očito odlučila da uradi sve čime bi opravdala lažne optužbe svoje predsjednice o navodnim hiljadama terorista koji operišu na teritoriju BiH. Cilj ovog hibridnog rata jeste destabilizacija naše domovine da bi se time opravdalo ispunjavanje ratnih ciljeva iz 90-ih. Mi iz GS pozivamo Predsjedništvo BiH da odmah uskrati gostoprimstvo konzulu RH Ivanu Bandiću. Važno je da se sve sigurnosne agencije odmah angažuju na spriječavanju eventualnih terorističkih akata koje Hrvatska očito želi izazvati tako što će maksimalno ograničiti mogućnost navodno diplomatskom osoblju Hrvatske da se kreće kroz BiH.

Nadalje, zahtijevamo ostavku zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mije Krešića, zbog očitog učešća u neprijateljskom djelovanju protiv države BiH koje je veleizdaja. HDZ BiH će biti jasno i glasno na strani promocije državnog terorizma ako ne ukine podršku Krešiću i drugim svojim kadrovima koji su eventualno učestvovali u ovim aktivnostima. Očekujemo od EU da svoju državu članicu kazni i da se ogradi od promocije terorizma u njenom susjedstvu s ciljem ugrožavanja mira.

Pozivamo sve političke i društvene čimbenike koji su svjesni težine trenutka u kojem se nalazimo da prestanu sa politikantskim djelovanjem i državne interese stave ispred stranačkih", saopćeno je iz GS-a. 

Žurnal je objavio da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, a na koje se poziva magazin, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je „BIH leglo terorizma“.  

 Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske, piše magazin, bio je novinar RTRS-a Mato Đaković "kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa  diplomatski tablicama." 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar