IGRE PRIJESTOLJA Pobunjeni saudijski princ pokreće kampanju za svrgavanje režima

IGRE PRIJESTOLJA Pobunjeni saudijski princ pokreće kampanju za svrgavanje režima

Khaled bin Farhan al-Saud, saudijski princ u egzilu, pokrenuo je opozicioni pokret pod nazivom "Pokret za slobodu naroda Arapskog poluotoka", koji poziva na promjenu režima u Saudijskoj Arabiji te obećava da će pružiti zaštitu disidentima koji su pobjegli iz svoje države nakon što su saudijski zvaničnici izvršili atentat na Jamala Khashoggija prošle godine, izvještava list Independent.

Princ Khaled je u izjavi za ovaj britanski list pojasnio kako nastoji uspostaviti ustavnu monarhiju u Saudijskoj Arabiji i održati izbore za imenovanje premijera i vlade u cilju borbe protiv kršenja ljudskih prava i nepravde kao endemske pojave u zemlji.

Četrdesetjednogodišnji princ izjavio je novinarima da je Saudijskoj Arabiji potreban novi sistem, poput drugih demokratija u kojima ljudi imaju pravo izabrati vladu, kako bi stvorili novu Saudijsku Arabiju.

Napustio domovinu 2007. godine

Imamo viziju za pravosudni sistem, za ljudska prava i odgovornost, ali sada se moramo usredotočiti na Ustav i aktivizam da bismo pomogli Saudijcima u Evropi, kazao je princ.

Također je naglasio da će kraljevska porodica, dinastija Saud, ostati diplomatski i simbolični šefovi zemlje, baš kao i britanska monarhija, ali da će narod na kraju držati vlast u svojim rukama.

Princ Khaled, koji se nalazi u egzilu u Njemačkoj, otkriva da je bio primoran napustiti Saudijsku Arabiju 2007. godine, nakon što je dobio upozorenje da je izdata naredba za njegovo hapšenje, zbog kritiziranja saudijskih vlasti.

Dodaje da želi pomagati drugim osobama koje su naišle na iste probleme kao i on.

Prema izvještaju Independenta, ideja o formiranju opozicionog pokreta je nastala usred otvorene kampanje koju je saudijski režim pokrenuo protiv svojih kritičara, naročito nakon što su saudijski zvaničnici ubili novinara Khashoggija u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu u oktobru.

Poziv na sastanak u Egiptu

Američka Centralna obavještajna agencija - CIA je zaključila da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naredbodavac ovog zločina, što Rijad i dalje žestoko odbija.

Princ Khaled, čija je majka Egipćanka, tvrdi da su mu obećavani milioni dolara "ako pristane da otputuje u Egipat kako bi se sastao sa zvaničnicima režima u saudijskom konzulatu u Kairu, što je odbio".

Bio je uvjeren da se radi o zavjeri kako bi bio vraćen u Saudijsku Arabiju, u sklopu eskalirajuće kampanje koju je nametnuo Bin Salman s ciljem da ušutka svoje kritičare.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar