Vučić bio u jedinici vojvode koji je postrojio četnike u Višegradu!

Vučić bio u jedinici vojvode koji je postrojio četnike u Višegradu!

Pripadnike Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) koji su se jučer okupili u Višegradu da odaju počast zloglasnom četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata - Draži Mihailoviću, u selu Draževina nadomak tog grada tuge na obalama Drine, u kojem su počinjeni užasni zločini, postrojio je zloglasni vojvoda s Grbavice - Slavko Aleksić, piše Radiosarajevo.ba.

Za Slavka Aleksića mnogi su čuli, ali ono što se, slučajno ili ne, prešućuje jeste njegova veza sa bivšim premijerom, a aktuelnim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prije tačno pet godina je bivši pripadnik Armije BiH Omer Isović iz Tuzle Tužilaštvu BiH podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv Vučića i bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog, kako je tvrdio, odgovornosti za ratne zločine tokom agresije na BiH, ali taj slučaj nikada nije dobio epilog na Tužilaštvu BiH.

Iako su državni organi BiH sve ove godine, pa i danas šutjeli, o ratnoj ulozi Vučića i Nikolića je govorio njihov "ideološki otac", ratni zločinac i aktuelni poslanik Skupštine Srbije Vojislav Šešelj, i to na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, povezujući Vučića upravo sa vojvodom Aleksićem.

"Sve smo zajedno radili. Ako sam ja umiješan u ratne zločine, onda je moj direktni saučesnik Tomislav Nikolić, nema nikakve sumnje. Gospodine Karadžiću, ja sam Nikolića 1993. godine na Knežini (Romanija) proglasio za srpskog četničkog vojvodu... Kompletno rukovodstvo Srpske radikalne stranke (SRS) je činilo sve što je bilo u našoj moći da pomogne srpskom narodu iz Republike srpske i 'republike srpske krajine'. Tomislav Nikolić je bio negdje mjesec-dva dobrovoljac u Slavoniji.

Naš generalni sekretar Aleksandar Vučić je prije ulaska u našu stranku bio dobrovoljac u četničkom odredu kod Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju (kod Sarajeva), pa je otud povučen da radi na TV Pale jer se pokazalo da se dobro razumije u taj posao", govorio je Šešelj.

Avdo Huseinović, publicista, istraživač i autora brojnih uspješnih dokumentarnih filmova, vjeruje u Šešeljeve tadašnje tvrdnje u pogledu ratne uloge Vučića i Nikolića.

"Ne čudi da je Vučić bio Aleksićev vojnik jer Šešelj je često slao mlade snage svoje stranke da se okale i na ratištu", rekao nam je Huseinović.

Podsjetio je da je sa Jevrejskog groblja gdje je, prema Šešelju, bio Vučić terorizirano Sarajevo.

"Sa tog snajperskog položaja ubijeno je mnogo civila na području Marijin-Dvora. Posebno Tršćanske ulice. Pod Aleksićevom komandom su se jedno vrijeme nalazili i ruski plaćenici. Da li su i snajperisti bili pod njegovom komandom, još nije precizno utvrđeno. Prema nekim američkim analizama, srpske snage su imale na obruču oko Sarajeva posebna snajperska odjeljenja koja su bila podređena direktno komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS", rekao je Huseinović.

O Vučićevoj vezi s Alelskićem govorio je u decembru prošle godine za naš portal i ratni komandant Srebrenice Naser Orić nakon izjave srbijanskog predsjednika kako se nada da će on "jednog dana odgovarati za svoje strašne zločine".

"Svoju nevinost sam dokazao na terenu, a zatim potvrdio pred dvije sudske instance. To su Tribunal u Hagu i Sud BiH. Zato se nemam potrebe pravdati bilo kome, a kamo li Vučiću koji je bio pod komandom vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju u Sarajevu, što je javno potvrdio i sam ratni zločinac Vojislav Šešelj. Predsjednik Srbije mora da zna da javnost itekako puno zna o njemu, njegovom učešću u ratu, u okupaciji naše zemlje, opsadi glavnog grada Sarajeva, prisustvu na spomenutom Jevrejskom groblju i pucanju po gradu i građanina Sarajeva. To je lokalitet sa kojeg je ubijeno najviše civila snajperskim djelovanjem po centru glavnog grada", rekao je Orić tada za Radiosarajevo.ba.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar