Eric Nelson: SAD ostaju garant teritorijalnog integriteta BiH

Eric Nelson: SAD ostaju garant teritorijalnog integriteta BiH

Američki ambasador u BiH Eric George Nelson obratio se danas zvanično medijima u Sarajevu navodeći da se raduje što će voditi aktivnosti svoje vlade ovdje na ostvarivanju većeg stepena prosperiteta, sigurnosti i poštovanja vladavine zakona u korist svih građana BiH. 

"SAD ostaju garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prioritet svih prioriteta bit će da pomognem BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji." 

Nelson je istakao da SAD snažno podržavaju napredovanje ka integrisanju u euro-atlantske institucije, što će omogućiti stabilnost, sigurnost i prosperitet ovoj zemlji. 

"Usvajanje reformi postaje sve neophodnije. Još su potrebniji hrabri lideri okrenuti ka budućnosti. Prazna obećanja i puka retorika postat će još beskorisniji. Mi smo ovdje da pomognemo, ali odgovornost za napredak zavisi od djelovanja bh. lidera i građana koji treba da zahtijevaju njihovu odgovornost."

Nelson je kazao da endemska korupcija osakaćuje produktivnost, obeshrbaruje strane investitore, a najtalentovanije i najambicioznije tjera da napuste zemlju. 

Američki ambasador je kazao da su SAD istinski prijatelj BiH. On je govorio i o partnerstvu BiH sa NATO savezom ističući da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači članstvo za BiH već se radi o još jednom koraju naprijed u tom partnerstvu. 

"Ja ću raditi kako bih pomogao da što više građana uvidi da je NATO savez platforma koja pruža sigurnost i stabilnost svima u zemlji."  

Nelson je odgovarajući na pitanja novinara istakao da se nada novim razgovorima sa liderima u BiH i da će to partnerstvo napredovati. Na pitanje o situaciji sa Kosovom i Srbijom odnosno može li se to reflektirati na BiH Nelson je kazao da je „stav SAD jasan – nema nikakve paralale između pregovora koji se vode između Srbije i Kosova i BiH“.

„Neke sličnosti postoje, a to je što je potrebno širom regije, a to je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi da se poboljšala sigurnost cijelog regiona i to tražimo ovdje unutar BiH, ali mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje.“

Nelson je komentirao i negativan utjecaj Rusije u regiji na pokušajima destabilizirnaja u Crnoj Gori navodeći da to smatraju vrlo ozbiljnim. 

Američki ambasador je kazao da zna da se vode razgovori o formiranju vlasti i da je otvoreno puno važnih pitanja. 

„Mislim da postoji prostora za dogovor. Vrlo je jasno da je interes SAD-a i NATO da se zaštiti mir u BiH i to je nešto što je meni predsjednik Dodik rekao kad je prihvatio moje akreditive zahvalio se za pomoć u okončanju rata i uspostavi mira. To je važno postignuće i nešto što treba zajedno da održavamo i unapređujemo.“

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina 2006. godine, deset godina poslije rata, pokrenula reformu odbrane i formirala Oružane snage ujedinjujući suprotstavljene vojske.

"Danas su Oružane snage BiH cijenjen partner na međunarodnoj sceni koji daje svoj doprinos globalnim mirovnim misijama i misijama borbe protiv terorizma. Srbi, Hrvati i Bošnjaci služe u Oružanim snagama zajedno, iskazujući profesionalizam i izvrsnost pod jednom zastavom. One predstavljaju uspješno integrisan model za ono što institucije BiH mogu i treba da budu. One su institucija koja služi svim građanima BiH i pruža im zaštitu bez obzira na porijeklo, kao što je bio slučaj sa užasnim poplavama 2014. godine. Njihov uspjeh treba da služi na ponos svim građanima BiH.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar