"Bosni smo dali oružje, rekao sam Aliji da ne tražimo ništa zauzvrat!"

  • Tokom Islamske revolucije u Iranu
  • Tokom Islamske revolucije u Iranu

Šeik Ahmad Salek Kashani jedan je od najbližih suradnika iranskog ajatolaha Homeinija.

- Kad sam stigao u Sarajevo a u zračnoj luci dočekao me tajni agent CIA-e sa psom ovčarom i pitao po što sam došao u Sarajevo, potekle su mi suze. Pomislio sam, Bože moj, taj je narod toliko patio i dao tolike žrtve pa da na kraju bude američka kolonija... – počeo je razgovor za Večernji list 73-godišnji šeik Ahmad Salek Kashani, najmoćniji, najutjecajniji i najdugovječniji zastupnik u iranskom parlamentu, kojem su prije puta u Sarajevo savjetovali da ne putuje u svećeničkom odijelu, ali on ga je baš iz inata odjenuo kako bi vidio reakciju na svoj dolazak.

– Ako sam za vrijeme rata mogao tako putovati kroz Hrvatsku u BiH, zašto ne bih mogao sada u miru – rekao je i nastavio: – U BiH došao sam za vrijeme rata. Više nije tajna da je Iran pomogao braći muslimanima u BiH.

Dali smo im oružje, poslali im instruktore... Čak i naš najveći neprijatelj SAD priznaje da je naše oružje promijenilo vojnu ravnotežu u BiH. Sastao sam se tada s Alijom Izetbegovićem i u lice mu rekao:

“Predsjedniče mi zauzvrat ništa ne tražimo niti želimo. Naše je moralno načelo pomoći braći muslimanima.”

To je bio slogan i osnivača Islamske Republike ajatolaha Ruhollaha Homeinija koji je uvijek govorio da trebamo pomagati svim muslimanima, ali i nemuslimanima u nevolji te potlačenima. Kako sam obećao predsjedniku Izetbegoviću, tako je i bilo.

Mi smo došli na njihov poziv i otišli kad su nam rekli da nas više ne trebaju.

Potom je šeik Kashani povišenim tonom nastavio govoriti da smjer kojim ide BiH nije dobar jer ni jedan narod u toj zemlji ne upravlja svojom državom, već se njome upravlja izvana.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar