Djeca su najbolji ambasadori maternjeg jezika

Učenici Osnovne škole “Drežnica” zajedno sa vršnjacima iz Republike Srbije, Republike Hrvatske, Makedonije (BJRM) i Bosne i Hercegovine u okviru eTwining projekta “Paleografski ambasadori – Međunarodni dan maternjeg jezika 2019”, autorice Edite Kevro, profesorice bosanskog jezika i književnosti u JU OŠ “Drežnica, obilježili su  Međunarodni dan maternjeg jezika.

“Ovaj eTwinning projekta je, od strane osnivača, planiran tako da u potpunosti iskoristi benefite koje nam omogućuje eTwinning, a to su: povezivanje sa evropskim školama, saradnja među učenicima raznih uzrasta i iz različitih dijelova Evrope, te inovativna i kreativna upotreba IK tehnologije i web alata, kojom se podstiče kreativnost učenika i povećava njihova zainteresovanost za rad i savladavanje gradiva iz maternjeg jezika. Ponosna sam što sam dio ovog eTwinning projekta, te što svojim iskustvom i savjetima pomažem ovom izvanrednom timu nastavnika i profesora da svojim učenicima prenesu ljubav prema maternjem jeziku”, izjavila je Lejla Hujdur, eTwinning ambasadorica BiH.

Partnerstvu između autorice projekta Edite Kevro i Valentine Mujčić OŠ "Isa Bajić", Kula pridružile su se brojne škole iz regiona kao partneri u projektu. Autorica projekta je za učenike osmislila uloge paleografskih ambasadora koji su ostavarili izuzetnu saradnju u projektu.

“Radujemo se zajedničkom učenju kroz istraživačke zadatke i saradnju. U projektu ćemo predstaviti najznačajnije spomenike naše pismenosti. Istražujemo i poetska srednjovekovne dela i muziku tog vremena. Nadamo se da ćemo kroz sličnosti i razlike napraviti mostove prijateljstva sa učesnicima projekta”, poruka je  paleografskih ambasadora OŠ "Isa Bajić" Kula.

Pozdrav radosni za sve one čija je posvećenost dečijem sveznanju neiscrpna poslali su ambasadori OŠ "Sveti Sava", Subotica, Republika Srbija, koji su naglasili: “ Naš tim učešćem u ovom projektu otvara vrata sveta i taj isti svet dovodi na naša vrata. Lepo je znati da se i ovakvo putovanje može zaršiti pravim stiskom ruke i osmehom negde na stazama koje su pred nama. "Život nije što i poljem preći", treba znati hodati. A ovo je prilika za jedan velik korak u svet novih saznanja. Istražujemo druge posmatrajući sebe!”

 “Tokom ove sedmice u februaru, nekoliko entuzijastičnih i inovativnih nastavnika udružuje se u grupu Paleografski ambasadori, realizirajući jedan zanimljiv i poučan e-Twinning projekat. Svi ćemo sa svojim učenicima obilježiti Dan maternjeg jezika, 21.februar, ali ono što je još dragocjenije, upoznat ćemo se u današnjici i biti dio velike međunarodne priče, priče koja pokazuje da imamo toliko zajedničkog”, poručili su najstariji ambasabori u projektu, učenici Srednje tehničke škole, Tešanj, BiH.

Paleografski ambasadori OŠ "Jovan Dučić" se raduju ovom projektu, jer će naučiti nešto novo o spomenicima pismenosti kod nas i u okruženju, učiti jedni od drugih i zabaviti se!

Da je lijepo biti dio ove priče potvrđuju i namlađi učesnici projekta, prvačići OŠ „Bijelo Polje“, Livač za koje su paleografski ambasadori OŠ „Drežnica“ izradili bojanku na bosančici.

Paleografske pozdrave šalju i paleografski abasadori OŠ "Drežnica", Mostar koji su danas uputili i svoju zvaničnu ambasadorsku čestitku Odjelu za društvene djelatnosti Grada Mostara,  Pedagoškom zavodu Mostar, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i spotra HNK , Federalnom ministarstvu obrazovanja i Institutu za jezik, Sarajevo.

 Projektne aktivnosti se odvijaju od 18. do 22. februara, a projekat završava 28. februara. Da su djeca najbolji ambasadori svjedoči i njihova diplomatska komunikacija, ali i brojene projektne aktivnosti u kojima su iskazali paleografsko znanje i izuzetnu kreativnost.

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar