U Travniku predstavljena knjiga "Svjedoci zla" | Kljuić: Bosne će biti, nikada neće uspjeti da je dokrajče!

U organizaciji Centra za kulturu i Javne ustanove Gradska biblioteka Travnik u četvrtak navečer je u prepunoj Velikoj sali Centra za kulturu Općine Travnik održana promocija knjige "Svjedoci zla" Akifa Agića i Faruka Vele.

 O djelu koje je inače privuklo veliki interes bosanskohercegovačke javnosti, a koje dokumentira činjenice o tzv. Udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu sa dr. Franjom Tuđmanom, prvim hrvatskim predsjednikom, i međunarodnom oružanom sukobu s učešćem regularnih snaga Hrvatske vojske, govorili su ratni član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu fra Ivo Marković, novinar i publicist Sead Omeragić, komandant 17 krajiške brigade, general Fikret Ćuskić, dr. Amir Kliko sa Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta Sarajevo, te autori djela.

Događaju su prisustvovale brojne ugledne ličnosti iz političkog, kulturnog i društvenog života Travnika, među kojima i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

 Stjepan Kljuić, iako pod terapijama i preporučenim boravkom u bolnici, prihvatio je dolazak na promociju knjige "Svjedoci zla", jer, kako je rekao, želi da pozdravi ovu knjigu. Smatra "da je ovo jedan obiman materijal, dobro dokumentiran, te najava još većih istraživanja". Prema njegovim riječima, malo je knjiga koje se bave detaljima kao ova knjiga.

svjdoci zla travnik4.jpg - U Travniku predstavljena knjiga

Praveći historijski presjek dešavanja devedesetih godina prošlog stoljeća, Kljuić je istakao kako su bh. Hrvati platili ogromnu cijenu i da su se istinski borili za BiH, te da nam je "KOS nametnuo Tuđmanovu i Šuškovu politiku". Podvukao je da su Bošnjaci bili najveće žrtve u proteklom ratu, te da je to bilo planirano.

"Dug je projekt velike Srbije i on je danas aktualniji nego ikada jer im je ostala još samo Bosna", naglasio je, uz ostalo, Kljuić.

Prisjetio se svojih razgovora sa Tuđmanom kada mu je rekao da Bosna neće nestati.

"Mi dođemo u Zagreb, on meni kaže: "Nema Bosne". Ja kažem: "Bit će Bosne!". Kaže mi da ja moram da slušam, a ja odgovaram da ja ne moram da slušam jer sam se cijeli život borio za svoje ideale... Kasnije nas će politički likvidirati, ali će Sarajevo pomoći u tome".

Prema njegovim riječima, referendum o nezavisnosti BiH je najznačajniji događaj u historiji BiH i najveći uspjeh Bosne.

Podsjećajući na dogovor Tuđman-Milošević u Karađorđevu, član Predsjedništva RBiH rekao je da se za njega mislilo da može da "riješi stvar".

"Rekao sam Tuđmanu: "Ja hoću dva i po miliona prijatelja. Ne možete se Vi i Milošević praviti da nema muslimana". Da bi razbili naš savez, spontani savez nastao iz ugroženosti, trebalo je ukloniti Stjepna Kljuića, Juru Peliva, Jerku Doku... Sukob muslimana, Bošnjaka i Hrvata je tragičan, obostrano, ali politički gledano nastao je sa hrvatske strane. Jadranko Prllić je bio zločinac, ali je prihvaćen u Sarajevu, a onda su stornirani svi koji su branili Bosnu, koji su stvarali obrambeni blok i bili patriote. Zlo koje je naneseno u sukobu Hrvata i Bošnjaka naneseno, to je najveći uspjeh Slobodana Miloševića. Državnici poput Vaslava Havela kazali su mi da je Tuđman time napravio najveću ulogu Miloševiću jer je podijelio odgovornost za agresiju", rekao je Kljuić.

Čestitajući autorima i pozdravljajući njihov rad, rekao je da je potrebno nastaviti sa ovakvim istraživanjima.

"Moramo stvarati istinu. Istina je preduvjet za suradnju. Nema Bosne bez multinacionalne i građanske Bosne. Moramo mlade suočiti sa istinom. Jer, vidite, da je Babo Abdić danas na vlasti, a generala Dudakovića hapse. Oni koji nisu uspjeli izvršiti zločine do kraja, u miru su pokrenuli svoje aktivnosti, a u Sarajevu su KOS-ove strukture odlično raspoređene... Ali, budite uvjereni - biti će Bosne, Bosnu niko ne može da dokrajči", poručio je Kljuić, nagrađen dugim aplauzom u vezirskom gradu.

svjdoci zla travnik6.jpg - U Travniku predstavljena knjiga

Fra Ivo Marković prisjetio se ratnih dešavanja i njegovih aktivnosti na širenju mira upravo na području srednje Bosne. Napravio je paralelu sa današnjim dešavanjima, poručujući da budućnost neće pripasti ekstremistima, već, podsjećajući na riječi jednog francuskog filozofa, onima koji u nju budu unijeli više nade.

 "Ova Bosna... treba postati zemlja u kojoj će kršćani i muslimani zaokrenuti se i tražiti puteve razumijevanja, a ne puteve odbacivanje i preziranja. Mi moramo biti svjetionik! Puno ljudi u Sarajevu radi na tome da mi postanemo vodeća zemlja u tražnju razumijevanja i zbližavanju kršćanstva i islama, da budemo vodeća snaga našega svijeta. Vi muslimani morate bolje upoznati nas kršćane, dušu kršćana i naše vjere. Mi kršćani moramo bolje upoznati Muhameda i Časni Kur'an. Imamo neizmjerno šansi da se zbližimo i da se nađemo. Nikada mi nećemo obratiti jedni druge, ali možemo se zbližiti. To mislim da je najširi kontekst i ove knjige. Ne bih nipošto želio da živim u očaju i besmislu nego, naprotiv. Mi moramo praviti put ka zbližavanju i razumijevanju", podvuka je fra Ivo Marković.

General Fikret Ćuskić govorio je okolnostima u kojima je došlo do sukoba Armije RBiH i HVO-a, u kojem su kod Gornjeg Vakufa i Mostara učestvovale jedinica regularne Hrvatske vojske. Karte su, kakao je rekao, vrlo brzo otkrivene.

On je naglasio da su "Svjedoci zla" vrlo spretan spoj iskustava i istraživanja dvojice autora, te da je vrlo značajno u našoj stvarnosti.

"Ova knjiga je veliki korak i krupan doprinos dokumentiranju ratnih zločina na širokim prostorima Hercegovine i srednje Bosne", rekao je Ćuskić, odbacujući pojedine pokušaje da se ovakvi skupovi okarakteriziraju kao ratnohuščakčki, jer su se na njima mogle čuti samo poruke mira i suživota.

"Mi koji se borimo i borit ćemo se za Bosnu imamo najjače oružje u svojim rukama a to je istina", kazao je general Ćuskić.

Sead Omeragić je istakao značaj knjige "Svjedoci zla" u demaskiranju historijskih događaja koji su imali zajednički cilj, a to je smrt Bosne.

"Ova knjiga govori o užasavajućim dogovorima između HVO-a i HV i Vojske RS. Ono što su dogovarali Tuđman i Milošević preneseno je na teren... Kad su kolone Hrvata iz Travnika kretale prema položajima Vojske RS, da pređu na onu stranu, general Ćuskić je išao ispred kolone i molio, preklinjao da se zaustavi egzodus travničkih Hrvata. A Jadranko Prlić se tada pojavljuje u Banjoj Luci i zahvaljuje srpskoj strani za prijem Travničana. Kao što je Posavina izdana na najstrašniji način", podsjetio je Omeragić.

svjdoci zla travnik3.jpg - U Travniku predstavljena knjiga

Dr. Amir Kliko je istakao da je tzv. Herceg-Bosna zlo kojeg su prvo prepoznali bh. Hrvati.

"Prvo su mu se oni suprotstavili, prije nego što su Bošnjaci shvatili šta se sprema i koliko je to zlo. Knjiga Akifa Agića i Faruka Vele jasno nas poziva na prisjećanje na zlo kojeg smo bili svjedoci i kojem smo podvrgnuti prije četvrt stoljeća. Ne pozva nas na bošnjački revanšizam i osvetu kojima smo kao narod uspjeli odoljeti, nego zbog podsjećanja na nehumanu politiku privođenu u ime čestitog hrvatsog naroda, čiji najveći dio nije bio pristalica tih ideja", naglasio je Kliko.

Jedan od autora knjige, Faruk Vele, objasnio je da je ovo djelo nastalo iz potrebe da se vrati glas žrtvama, te da se upozori na činjenicu da je ideologija koja je stvorila tzv. Herceg-Bosnu i zlo koje je pratilo taj projekt i dalje živa.

"Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako tačno zna šta se dešavalo u Hercegovini, danas iz političkih razloga obilježava tzv. Herceg-Bosnu i organizira deklaracije koje negiraju međunarodne presude. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović drži predavanja kod biskupa Košića koji je ljubio ruke zločincu Dariju Kordiću. A to šta je Herceg-Bosna donijela Hrvatima možda najbolje mogu govoriti stanovnici Bobanovog i Šuškovog sela koja su danas pusta, jer njegovi stanovnici odlaze diljem Evrope. Ovo djelo nije napisano da bi širilo mržnju! Naprotiv, njegov cilj je da širenjem istine stvori pretpostavke demaskiranje projekata koji su jedino donijeli zlo", rekao je Vele.

"Franjo Tuđman je zločinac", poručio je Akif Agić.

"Protiv ovih djela pišu oni koji se boje istine i suživota... Zašto se ne postavi pitanje kako se most u Čapljini može zvati mostom Franje Tuđmana, kako zastave Republike Hrvatske mogu biti na putu prema Sarajevu kod Novog Travnika i Viteza? Je li to suživot? To je primitivno! Poslije svega što se desilo. Treba graditi mir, toleranciju, treba širiti ljubav, a mi to činimo ovim djelom, zajedno sa ljudima poput fra Ive Markovića, koji je jedno svjetlo, te Stjepana Kljuića, Stjepana Mesića, fra Mirka Majdandžića, Ante Nobila, Tvrka Jakovine i drugih", poručio je, uz ostalo, u nadahnutom govoru, Akif Agić.

Promociju su svojim prelijepim nastupom uveličale članice Gradskog hora Travnik izvodeći veoma nadahnuto pjesma "Mojoj dragoj BiH", kompozitora Ismeta Kurtovića, dok su autori uputili sve riječi zahvale Centru za kulturu Travnik i JU Gradska biblioteka Travnik.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar