U društvu sa Sjevernom Korejom: Kada će BiH dobiti modernu 4G mrežu?

U društvu sa Sjevernom Korejom: Kada će BiH dobiti modernu 4G mrežu?

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je na posljednjem sastanku, zajedno s nadležnim ministarstvima, uputila Vijeću ministara novi prijedlog o uvođenju 4G LTE mreže u Bosni i Hercegovini.

Odluke Vijeća ministara

„Nadamo se da ćemo početi što prije raditi na ovom projektu kako bi se cijela teritorija BiH pokrila modernom 4G mrežom“, izjavio je nakon sastanka, Vlatko Drmić, pomoćnik ministra za komunikacije BiH.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH napravilo je prošle godine plan uvođenja ove mreže, ali je sve zastalo na Vijeću ministara, a cijena licence mijenjala se čak tri puta. 

Cijene koje su predložene Vijeću ministara, kretale su se od milion i po do nekoliko desetina miliona maraka. Vijeće ministara odlučilo je da licence za korištenje 4G mreže ne prodaje putem aukcije najvećem ponuđaču nego da uvođenje mreže povjere telekom operaterima, od kojih su dva u državnom vlasništvu.  

Zemlje regiona su direktnim licitiranjem prodavale licence za 4G mrežu najvećim ponuđačima. Tako je u Srbiji i Crnoj Gori licencu dobila kompanija "Telenor", a u Hrvatskoj "ViP". Cijene su uglavnom bile između 15 i 20 miliona maraka.  

Telekom operateri su se više puta žalili Vijeću ministara zbog cijene koja je predložena. Zbog toga je i Vijeće ministara pristalo da ponudi nižu cijenu ali sa obavezom da se unutar tri godine pokrije cijela teritorija BiH.

Samo uvođenje 4G mreže trpi zbog aktuelnih dešavanja i nemogućnosti sastajanja Vijeća ministara, iako je ovo pitanje vrlo važno za naše građane. Posebno one čiji se poslovi vežu uz mreže, a to su freelanceri.

Kongo i Sjeverna Koreja

Iz udruženja „Freelancer BiH“ su kazali kako freelanceri širom naše zemlje rade na 3G mreži za inostrane kompanije koje već uvode 5G mrežu.

„Oni prenose velike količine podataka i na taj način oni su direktno oštećeni. Ali to ih opet ne sprečava da rede odličan posao i šire pozitivnu sliku o  BiH“, ispričali su nam iz ovog udruženja.

Cijeli projekat uvođenja nove, naprednije mreže trajao bi oko šest mjeseci, nakon čega bi bio pušten prvi testni signal. Trenutna oprema kojom raspolažu naši telekomi mogla bi da podrži 4G mrežu, ali samo na jedan kratak period.

Kada se pusti signal 4G mreže, Bosna i Hercegovina više neće biti u društvu Sjeverne Koreje, Konga i drugih zemalja koje još uvijek imaju tek 3G mrežu.

Hrvatska je već napravila plan o uvođenju 5G tehnologije do kraja naredne godine, a 5G mreža već je testno puštena u nekim evropskim gradovima.

 

 

Komentari (2)

  • Colin

    18.05.2019 22:25

    YR

  • Colin

    18.05.2019 22:24


Pročitaj sve komentare (2)

Ostavi komentar