'SDA želi zaustaviti proces donošenja budžeta KS'

 'SDA želi zaustaviti proces donošenja budžeta KS'

To nije ljudski, to je jedna osnovna poruka, kazao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković nakon što je federalni premijer danas podnio Ustavnom sudu apelaciju za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona, prenosi Federalna TV.

"Skupština KS ima jasne propise kada se zakazuju hitne sjednice. Premijer (Fadil) Novalić se poziva na proceduru, da li je bilo hitnog karaktera ili nije Radi se o apelaciji federalnog premijera Novalića koji traži da se zaustavi proces donošenja budžeta KS sve do okončanja sudskog procesa. Vi znate šta bi značio sudski proces. Budžet je krovni zakon i dokument iz kojeg se finansira život KS. Razlog je jer SDA nije vlast u KS. U bavljenju ovim poslom sam zaista šokiran da se pokazuje ovakav odnos prema procesima, ali, prije svega, nekompetencije, pa se premijer FBiH smatra nadležnim da može apelirati Ustavnom sudu. Hoću da pošaljem ljudsku poruku za koju osjećam potrebu, da su ovo neljudski potezi. Ako ste spremni samo zato jer niste vlast zaustaviti budžet, to nije ljudski. Drugi fakti i druga važna činjenica jeste status UNSA. Umjesto prelaska na trezorsko poslovanje, potuno je blokirano funkcionisanje. Moramo zbog njih do 31. januara usvojiti budžet. Odgovorićemo ozbiljno, dobili smo od Ustavnog suda ovaj dokument. To je vrsta političkog pritiska, govorimo o institucionalnom pritisku i pokušaju da se destabilizira jedna nova energija", kazao je Konaković na vanrednoj konferenciji za novinare.

Smatra da je Novalić ovim postupkom pokazao da "nije moralan".

Lejla Brčić: Iznenađuje da Novalić ne poznaju Ustav

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ne poznaje Ustav Federacije i svoje nadležnosti, izjavila je danas ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo (KS) Lejla Brčić komentarišući odluku Stranke demokratske akcije (SDA) da pred Ustavnim sudom zahtijeva ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona.

"S obzirom na odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, konkretno Člana 10. stav 2 tačka B, aktivnu legitimaciju za pokretanjem pitanja usklađenosti kantonalnog ustava i/ili zakonom s federalnim ustavom ima premijer Kantona ili trećina zastupnika u Skupštini. Ne ulazeći u razlog pokretanja postupka, iznenađuje činjenica da premijer Federacije ne poznaje njen Ustav, ali ni svoje nadležnosti", kazala je ona.

Nešto ranije SDA je saopćio da je Konaković znao da "krši procedure, zakon i Ustav" i da je "bio upozoren", te da "svako kršenje procedure, zakona i Ustava sa sobom nosi ugrožavanje demokratskih prava i sloboda".

Premijer Novalić je, inicijativu Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, odlučio da inicira ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta Kantona pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar