Amer Đulić na promociji u Švedskoj: Opraštati treba, zaboraviti nikada

U prostorijama Bošnjačke Islamske zajednice Malme večeras je održana promocija knjige "Bili smo samo brojke -233 dana u logorima" autora Amera Ðulića, koji je kao maljoljetnik prošao četiri logora tzv. Herceg-Bosne.

Ova je knjiga važna za proces kolektivnog sjećanja i  utvrđivanje zastrašujući istina o onome što su proživjeli Bošnjaci Stoca i okoline.

"Knjiga je na neki način i jedna vrsta dnevnika od avgusta 1993. do marta 1994. Tih 233 dana Amer Đulić je proveo u logoru tzv. Herceg-Bosne. Ova knjiga je pisana čistim bosanskim jezikom. Ona je maestralna na vrlo zanimljiv način, čega autor možda nije ni svjestan obzirom koliko istinite simbolike je sažeo u ovaj važni dokument. Knjigom Ðulić prenosi doista autentičnu sliku stradanja Bošnjaka", kazao je jedan od promotora Idriz ef.Karaman, glavni imam BIZ u Švedskoj.

Prof. Edim Šator je u svome obraćanju izrazio žalost što se večaras sa svojim Stočanima morao naći čak u dalekoj Švedskoj, što je dovoljan dokaz, samo po sebi, šta se ustvari desilo u gradu na Bregavi.

Prema njemu,  knjiga Amera Ðulića mora da bude pouka i opomena, navodeći da je ista svjedočanstvo jednog jako ružnog razdoblja koje se dešavalo u Hercegovini, napominjući da je i sam Amer Ðulić svoje punoljetstvo dočekao u koncentacionom logoru Heliodrom, jednom od najzloglasnijih logora tzv. Herceg-Bosne.

"Preveliki smo bili da bi bili djeca, a premladi da bi bili vojnici", podsjetio je Šator na riječi Amera Đulića, te naveo da je autor ovom rečenicom sažeo „svu gorku istinu svog stradanja i stradanja mnogih svojih vršnjaka koji su patili zajedno sa njim ili u nekom drugom logoru agresora na BiH“.

Nadalje, Ðulić je rekao da je knjiga ustvari sjećanje jednog dječaka koji je u logor odveden s nadom da oni "neće nas, jer nismo mi ništa krivi", a da je u logorima preživio sedam razmjena i o slobodi sanjao skoro osam mjeseci.

Svoje je izlaganje završio porukom "opraštati treba, zaboraviti nikada". Baš kako je i naveo u svojoj knjizi.

A. Karaica

 

Komentari (1)

  • Dracky

    18.01.2019 23:42

    Dracky

Pročitaj sve komentare (1)

Ostavi komentar