Palestinac 18 godina u izraelskom zatvoru čuvao poklon za kćerku

Palestinac 18 godina u izraelskom zatvoru čuvao poklon za kćerku

Imaduddin es-Saftavi je 2000. godine kupio lutku kojom je želio obradovati dvogodišnju kćerku Saru. No, ovog Palestinca pratila je takva sudbina da je kćerku uspio obradovati tek sa njenih 20 godina.

Priča o lutki koja je nazvana "Mimi" počela je prije 18 godina, kada ju je Saftavi kupio tokom boravka u Dubaiju želeći obradovati svoju dvogodišnju kćerku.

Međutim, po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Gazu uhapsile su ga izraelske snage, pa je tako i njegova namjera da obraduje kćerku odgođena. Oslobođen je u decembru 2018. godine, a lutku je kćerki u ruke uspio predati tek kada je Sara imala 20 godina.

Saftavi je prije hapšenja bio uposlenik u Palestinskom ministarsvu za vakufe, te nezavisni član Palestinskog nacionalnog vijeća. Optužen je i zatvoren zbog tvrdnji da je djelovao protiv okupacionih vlasti.

"Od prvih dana mog hapšenja tražio sam da lutka koju sam kupio za svoju kćerku ostane kod mene. Razgovarajući s njom, borio sam se s samoćom. Kako su godine prolazile, primijetio sam da mi zbog te lutke kćerka sve više nedostaje i otežava mi da zatvorim ranu na svom srcu. Tako sam tražio da se ta lutka ostavi u odjel gdje se drže privatne stvari zatvorenika", ispričao Saftavi. 

Kćerka Sara ističe da iako nije znala za priču o poklonu koji joj je otac kupio prije 18 godina. Kazala je kako je danas, kada je preuzela lutku, sretna i svjesna koliko je njen otac voli.

Lutka "Mimi" je nekoliko dana prije Saftavijevog oslobađanja poslana njegovoj kući, zajedno sa ostalim stvarima. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar