Bili smo brojke.../Promocije knjige Amera Đulića u Švedskoj i Danskoj

Stolački logoraši nastavljaju diljem Eruope širiti glas istine o strašnim zločinima u okvriru tzv. „udruženog zločinačkog poduhvata“ i „međunarodnog oružanog sukoba“ s učešćem regularnih snaga Hrvatske vojske na tlu Bosne i Hercegovine.

Na inicijativu stolačke i hercegovačke dijaspore, u naredni petak, 18. januara, s početkom u 19 sati, u švedskom gradu Malmeu (Ystaadvagen 42) bit će održana promocija knjige „Bili smo brojke – 233 dana u logorima“ Amera Đulića, čovjeka koji je kao maloljetnik prošao kroz četiri logora tzv. Herceg-Bosne.

amer_djulic_aa04.jpg - Bili smo brojke.../Promocije knjige Amera Đulića u Švedskoj i Danskoj

Đulić se kao predsjednik Udruženja logoraša Stolac nastavlja boriti za istinu, a javnosti je poznat i po tome što je odbio 100.000 KM da ne svjedoči protiv zločinaca.

Nakon gradova Hercegovine, Sarajeva i Skandinavije, ovo je novi mini-serijal promocija.

O knjizi će u Švedskoj, osim autora, govoriti profesor Edim Šator, te glavni imam u Švedskoj Idriz ef. Karaman. 

Dan kasnije o ovom značajnom domprinosu našem kolektivnom sjećanju govorit će se i u Danskoj, u gradu Odensa. Promocija će biti održana u organizaciji Udruženje logoraša i žrtava rata iz BiH u BKIC „Lisesmindevej“ u Odensi.

O knjizi će govoriti Ekrem Pekaz, jedan od bivših logoraša logora HRHB, Edim Šator i autor Amer Đulić, dok će moderator biti Semir Kevelj.

Ova knjiga predstavlja, iz prve ruke, svjedočanstvo jednog maloljetnika o stradanju kroz čak četiri logora.

Autor bez zadrške opisuje logorske dane, „kako izgleda kad udaraju nedužne ljude“, vidi krv, a potom prmlaćuju i njega, i to njegove komšije. Tu, u logoru, svjedoči ubistvima rođaka.

A potom, prolazeći kroz krugove pakla i džehenema, odlazi u drugi, treći i četvrti logor, i tako skoro osam mjeseci.

U djelu se prvi put spominju i imena svih onih zlikovaca koji su vršili mučenje ili bili u ulozi stražara, ispitivača... Također, što je posebno značajno, navedeni su i dokazi o učešću zvaničnika RH, kao i oficira i vojnika regularne Hrvatske vojske u UZP-u.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar