Zašto su Čović i Dodik miljenici ruske politike

Zašto su Čović i Dodik miljenici ruske politike

Piše: Sead Omeragić

Nema sumnje da je HDZ-a nastao kao odgovor, prije svih, moćne hrvatske emigracije na ideju nezavisne Hrvatske. Franjo Tuđman se u stvaranju države oslanjao upravo na podršku od hrvatskih emigranata.

Zapad nikada ne bi dozvolio raspad Jugoslavije da Milošević i Tuđman nisu zajednički krenuli u taj poduhvat. Ali, ni ratne igre ovog dvojca ne bi bile ostvarive da nije bilo podrške od nekih evropskih zemalja, ali i Rusije. Tuđmanova Hrvatska se ekonomski oslanjala na saradnju sa Rusijom, a u Vladu su najčešće ulazili biznismeni koji su imali dobre poslovne veze sa ovom velesilom. Tako je bilo sve donedavno kada je buknula afera Agrokoor i kada je ovaj megakoncern navodno spašen kreditima Sberbanka od, čak, milijardu i 200 miliona eura. Naravno, takvo zaduženje nije moglo proći bez odobrenja države, prenosi Patria.

Evropsku uniju i SAD zbunjuju neobične moćne političke, ekonomske i svake druge veze naših susjeda sa Ruskom Federacijom. Rijetki znaju da u tim odnosima ima i neka dublja historijska pozadina?  

Činjenica je da je ruski politički vrh podržavao prve dogovore Tuđmana i Miloševića ujesen 1990. godine. Nakon rata koji je „prosijao“ i krvavo podijelio Srbe i Hrvate u unutar njihove dvije države, Bosna i Hercegovina se našla kao mjesto jedinstva ova dva velikodržavna ideologa. Ruska politika je često i nekritično podržavala politiku Tuđmana i Miloševića prema BiH. Mogli bi to uporediti sa onim kako danas njegova ekselencija ruski ambasador Peter Ivancov nekritički podržava stavove Dragana Čovića i Milorada Dodika. Srbe i Ruse veže davno historijsko prijateljstvo. Veze Rusa i Hrvata su novije, ali jednako čvrste i sežu u neke odnose od prije četrdesetak godina.            

Ugledni povjesničar prof. dr. Tvrtko Jakovina otkrio je u arhivu nekadašnjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Josipa Vrhovca dokument iz 1980. o susretu Budimira Lončara, ambasadora Jugoslavije u SAD-u, i Zbigniewa Brzezinskog, savjetnika američkog predsjednika Jimmyja Cartera, koji dokazuje tvrdnje da je 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća vodeća socijalistička zemlja, Sovjetski Savez, s Leonidom Brežnjevom na čelu, tajno potpomagala hrvatsku političku emigraciju na Zapadu u borbi protiv predsjednika Tita i SFRJ.

U ovom dokumentu stoje zapažanja Lončara: „Brzezinski je u problematiku bio dobro upućen. Osobno nespreman na popuštanje Moskvi, potvrdio je da je tačna teza kako "aktivnost ekstremne emigracije najviše koristi sovjetskim intencijama". Potom Lončar prenosi: "U strogom povjerenju mi Brzezinski kaže kako su otkrili da su sovjetske službe involvirane, čak i financijski, u aktivnosti jugoslavenske ekstremne emigracije. Imaju nepobitne dokaze da sovjetske službe podržavaju i podstiču aktivnost ustaških emigrantskih grupa u Njemačkoj i Austriji. Sada ovo istražuju u SAD-u. Razgovarali su u nekoliko navrata u Savjetu za nacionalnu sigurnost o tome u okviru formiranja odnosa prema Jugoslaviji“...

Hrvatsko revolucionarno bratstvo iz Australije, u jeku ovog prevrata u emigraciji, istaknulo je plakate: "Bolje sovjetska Hrvatska nego američka Jugoslavija".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar