Bosna – uputstvo za upotrebu: Šest činjenica o bosanstvu koje morate znati

Bosna – uputstvo za upotrebu: Šest činjenica o bosanstvu koje morate znati

Šta je to bosanstvo? Šta je bosanski narod? Zašto je Bosna uvijek bila vjerski pluralna? Ko su Bošnjaci?

Sve tu to pitanja koja zahtjevaju jasne definicije. Takvu potrebu nameće aktuelni društvenopolitički trenutak i neophodnost (re)afirmacije bosanske ideje kao jednog od ključnih izlaza iz bosanske drame.

Ovo su činjenice koje morate znati...

„Jedan narod“

„Ako ćemo tumačiti narod kao ljude istog ili veoma bliskog porijekla, istog jezika i iste kulture, nema nikakve dileme da u Bosni živi jedan narod. U trenutku raspada Osmanskog carstva, vjerski identitet je nadjačao narodnu (etničku) pripadnost bosanskog naroda. Ponajprije pod utjecajem politike iz susjedne Srbije, a zatim i pod utjecajem ideje o postojanju hrvatskog naroda promovirane iz susjedne Hrvatske, bosanski narod se podijelio na susjedne «nacionalne identitete». Jedni su počeli da se smatraju Srbima, drugi Hrvatima, a treći su održali historijski naziv Bošnjaci, barem kad su im prilike to dozvoljavale“.

„Bosanstvo daje vjersku slobodu“

„Ideja bosanstva ili bošnjastva je temeljno suprotna ideji srpstva: bosanstvo je inkluzivno, otvoreno, prihvata različitosti i poštuje slobodu svakog pojedinca da bude ono što želi i da vjeruje u ono što želi. Srpstvo se gradilo na ideji vjerske isključivosti što je suprotno svim načelima današnjeg demokratskog društva“.

„Bosanstvo je proizvelo jugoslovenstvo“

„Bosanski narod je volio Titovu Jugoslaviju, prepoznao je bosanske vrijednosti u jugoslovenstvu. Prihvatio je partizanski pokret kao svoj kad je protjeran iz Srbije. Nažalost, bio je jedini. Nikad ni Srbi ni Hrvati nisu bili spremni odreći se svog narodnog identiteta što je bilo neophodno da se Jugoslavija izgradi kao nacionalna država. Samim tim, bosanski narod je vjerovao u Jugoslaviju i normalno je da je taj proces povratka na bosanski identitet iziskivao mnogo više i vremena i preispitivanja nego kod susjednih naroda. Bosanska ideja je ispravna, moralna, humana. Ona je utočište za sve koji su se bili pronašli u jugoslovenstvu, za sve koji mrže lažne autoritete i ideologije isključivosti. Kao Bosanac niste nikad morali rušiti bogomolje, odreći se svog komšije, svoje porodice, mijenjati svoje ime ili imena gradova, ulica ili brda i planina kao što rade okupatori.

„Bosanski franjevci su čuvari bošnjaštva“

Bosanski franjevci su najzasluzniji za očuvanje i njegovanje historijskog i kulturnog naslijedja Bosnjaka kao naroda. Njihova vjernost Bosni je razlog zbog čega su na udaru antibosanske politike oba HDZ-a kako iz Hrvatske tako i iz Zapadne Hercegovine“.

„Bošnjaci su građani Bosne“

„Niko nema pravo zabraniti bilo kojem stanovniku Bosne da bude Bošnjak, Bosanac. Maloprije sam rekao da je svijest o pogrešnom poimanju Bošnjaka kao vjerske skupine, što oni svakako nisu sa historijske tačke gledišta, počinje svuda da se primjećuje. U više navrata smo u zadnje vrijeme imali priliku čuti i od gosp. Bakira Izetbegovića da je vrijeme da više budemo Bosanci! Još treba da se doda se je poimanje Bošnjana, Bošnjaka ili Bosanca, jedno te isto sa historijske tačke gledista“.

„Pomirenje Bosne i Srbije“

„Nema mira na Balkanu dok se ne pomire Bosna i Srbija, potomci Kotromanića i Nemanjića“

 

Komentari (1)

  • viba

    11.01.2019 17:29

    Bosnjaci nisu isto sto i Bosanci

Pročitaj sve komentare (1)

Ostavi komentar