Muftija Hasanović: Muslimanima u Europi se nameće stigma, EU je na raskrsnici

Muftija Hasanović: Muslimanima u Europi se nameće stigma, EU je na raskrsnici

Sredinom januara u Zagrebu će biti održana konferencija na temu “Muslimani u Europi - prava i obaveze” na kojoj će učestvovati predstavnici 25 zemalja Europe i Balkana, sa gostima iz islamskog svijeta.

Tim povodom razgovarali smo sa Azizom ef. Hasanovićem, muftijom zagrebačkim. Ef. Hasanović za Radiosarajevo.ba govori o položaju muslimana u Europskoj uniji, Hrvatskoj, odgovara na pitanje da li su muslimani postali „europski Drugi“, da li se muslimani boje i zašto. Također, govori o odnosima BiH i Hrvatske, neiskrenosti i nedobronamjernosti u tim odnosima i zašto je zanemarena deviza „ne radi drugome što ne želiš da ti se čini“. Također, upućuje svoju poruku Sarajevu i BiH...

Radiosarajevo.ba Koliko je danas važno govoriti o ovim temama?

Muftija Hasanović: Europa, pod kojom se ponajviše podrazumijeva njen razvijeniji, tačnije, zapadni dio od Drugog svjetskog rata na ovamo slovi za predvodnicu kada su u pitanju zaštita prava čovjeka uopće pa tako i onih vjerskih. Muslimani kao značajan dio europske populacije nerijetko su predmetom razgovora pa i polemike šta i kako učiniti da postanu sastavni dio europskog kulturnog naslijeđa, odnosno, kako se u zadnje vrijeme intenzivnije u određenim krugovima interpretira, prestanu biti dezintegrativni faktor ili strano tijelo u njoj koje se trpi za vid održavanja konzistencije i vjerodostojnosti kada je u pitanju zaštita ljudskih prava uopće.

Činjenica je da postoji određena zamjena teza i da se nerijetko pogrešno interpretiraju historijske činjenice kako bi se muslimanima nametnula stigma pridošlih i neautohtonih na europskom tlu. Ovakav oblik interpretacije odudara od suštine europskih vrijednosti koje su u unavedenom razdoblju doprinijele snažnom zamahu razvoja iste i obično dolaze iz krugova koji se temeljem ovakvih i sličnih priča žele probiti tražeći mjesto pod suncem političkog neba.

Međutim, uvijek se valja zapitati ima li nešto što sami muslimani čine da bi sliku o sebi mijenjali ili pak doprinose svojim ponašanjem stvaranju slike u kojoj su oni isključivi negativci, ne samo u Europi, nego i u svijetu.

Polazeći od one izreke poslanika Muhameda a.s. u kojoj on kaže: „Pođi od sebe!“ u Zagrebu organiziramo konferenciju kako bismo govorili, ne samo o pravima, nego i o obavezama jer jedno bez drugoga ne ide. Upravo zbog svjesnosti da se problemi neće rješavati sami od sebe, želimo u okviru konferencije i dijeleći različita iskustva, detektirati šta je to što je do nas, a opet vidjeti šta to nije u okviru naše odgovornosti i pokušati odrediti smjernice s ciljem destigmatiziranja muslimana. Smatram to iznimno važnim i svaka prilika da se o ovim temama govori je neprocjenjiva.

Radiosarajevo.ba: Muslimani u svijetu, a posebno u Europskoj uniji, suočavaju se s rastom populizma i, nažalost, sve jasnije islamofobije. Koliko su muslimani danas zaista „europski Drugi“? Kamo to može voditi?

Muftija Hasanović: Po ovome pitanju Europska unija se nalazi na svojevrsnoj raskrsnici, a vaga na upravljačkom mehanizmu odgovornih gotovo dostiže svoj ekvilibrijum uplivom populističkih snaga i jačanjem njihove prisutnosti u organima odlučivanja. Upravo postizanje ovakvog oblika ravnoteže predstavlja izvor neizvjesnosti kojim putem će politika Europske unije i njenih članica krenuti, odnosno da li će nastaviti putem kojim je išla do sada u okviru kojeg će se tražiti rješenje ili će zastraniti pa će u toj novoj, pretežno radikalno orijentiranoj putanji, tražiti rješenja koje historija već poznaje, a i mi pamtimo i koja ne donose dobra nikome.

Teško je govoriti o muslimanima kao Drugima u Europi jer svaka zemlja članica ima svoje zakone po kojima je uređena pozicija vjerskih zajednica. Tako imamo slučajeva gdje su muslimani ravnopravni s punim pravima i obavezama, dok u nekim slučajevima da budu i drugi bi bila „premija“.

Najgora opcija je kada muslimani postoje u nekoj državi, a njihovo postojanje se ignorira, pa nema uređenih ni prava ni obaveza. Neuređenost položaja bilo kojeg naroda, ili vjerske skupine kroz odsustvo zakonskog okvira nudi prazan prostor koji će se vrlo brzo, a nekontrolirano popuniti. Izostanak pravnog okvira pogoduje da se vjerske organizacije gurnu u sferu tržišta ideja koje će definirati potrebe kroz prizmu interesnih krugova vezanih uz određenu zajednicu prije nego li će istinski vjerski principi važiti za vodilju u njihovu djelovanju.

Zapravo, vjera, odnosno zajednice tada postaju alat koji se lako može zloupotrijebiti. S druge strane, baš takva neuređenost ostavlja bezbrojne mogućnosti da vjera i njeni sljedbenici nesvjesno budu i sami dio propagande koja se vodi protiv njih budući da nedostaje zakonsko uporište za njihovo djelovanje, a samim tim i autoritet koji bi odlučno mogao vjerodostojno predstaviti principe ili se ograditi od zloupotrebe vjere. U svakom slučaju, trenutna situacija pogoduje onima koji muslimane i islam koriste kao resurs za vlastiti probitak, a ukoliko se to ne bude mijenjalo, budućnost ostaje vrlo neizvjesna.

Kompletan intervju možete pročitati OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar