Banja Luka: Deveti januar u sjeni ubistva Davida Dragičevića

Banja Luka: Deveti januar u sjeni ubistva Davida Dragičevića

Svečanim mimohodom na Trgu Krajine u Banjoj Luci bit će obilježen neustavni dan Republike Srpske, praznik koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

U tom bh. entitetu slavi se dan Republike u spomen na zasjedanje srpskih zastupnika iz Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, koji su nekoliko mjeseci ranije osnovali skupštinu srpskog naroda u toj zemlji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Tog dana, 9. januara 1992. godine, zastupnici donose odluku o osnivanju Srpske republike Bosne i Hercegovine i taj datum kasnije postaje dan Republike Srpske.

Bošnjaci tome snažno protive, tvrdeći kako je taj datum obilježio početak etničkog čišćenja, što je rezultiralo time da u tom dijelu Bosne i Hercegovine dominiraju Srbi.

Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, kojim je obuhvaćen i dan Republike Srpske, nije u skladu s Ustavom BiH. Naloženo je Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci usuglasi zakon s Ustavom BiH, no to se nije dogodilo.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi se praznik proglasio neustavnim.

Potom je raspisan i održan referendum na kojem su građani bh. entiteta Republika Srpska podržali obilježavanje 9. siječnja. I te je rezultate Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Upozorenja Bošnjaka

I politički predstavnici Bošnjaka u bh. entitetu Republika Srpska upozoravali su na neustavnost praznika, te da je odlukom o obilježavanju 9. siječnja povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, no njihovi apeli su odbijeni.

Osim povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, smatraju i da su im povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode propisane Ustavom, te da se krše prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, da budu jednakopravni i jednako tretirani u smislu promoviranja kulture, tradicije, vjere i kulturnog naslijeđa.

Po stavu zastupnika bošnjačkog naroda, neustavni dan Republike Srpske "ne odražava identitet bošnjačkog naroda, već samo srpskog, koji se zbog toga nalazi u povlaštenom položaju".

Ukazali su i na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđena neustavnost odredbe o danu Republike Srpske, zbog čega taj datum nije prihvatljiv kao praznik.

Vučić: Srbija će uvijek biti oslonac Republici Srpskoj

Današnjim manifestacijama prisustvovat će i čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej te premijerka Srbije Ana Brnabić kojoj će tom prilikom biti uručeno odlikovanje "Orden Republike Srpske na lenti".

U međuvremenu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao praznik predsjednici bh. entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović.

"Na dan Svetog Stefana primite moje iskrene čestitke za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak. Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbedite blagostanje, uvek računajte i na nesebičnu podršku Srbije", naveo je Vučić.

Po njegovim riječima, "Srbija će, u ime neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvek biti snažan oslonac Republici Srpskoj".

"U isto vreme, čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Vi nam pomažete da se posvetimo ekonomskom prosperitetu Srbije i ostvarenju zajedničkih planova. Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu. Živela Republika Srpska i živela Srbija", poručio je Vučić.

'Pravda za Davida' se ogradila

Obilježavanje neustavnog praznika održava se u sjeni zabrane prosvjeda kojim se traži istina o ubojstvu Davida Dragičevića, 21-godišnjeg mladića čije je mrtvo tijelo pronađeno prije gotovo godinu dana na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Od tada, Davidovi roditelji i grupa "Pravda za Davida" svakodnevno prosvjeduju, ali su im nedavno entitetske vlasti zabranile okupljanja.

Zabrani je prethodilo policijsko nasilje te hapšenje Davidovog oca Davora Dragičevića, nekoliko aktivista grupe i političara iz opozicije.

Dan uoči obilježavanja entitetskog praznika, "Pravda za Davida" je najavila da "neće organizovano prisustvovati proslavi Dana RS i nikakva obilježja taj dan neće nositi iz sigurnosnih razloga".

"Pojedinci koji budu bili na proslavi biće odgovorni za svoje postupke. Razlog je jedan, a to je što smo postali mete korumpiranog sistema koji vidi neprijatelja u ljudima koji žele samo istinu i pravdu. Svako ko se pojavi na proslavi sa logom grupe ili bude pravio bilo kakve nemire nije član grupe 'Pravda za Davida'. Nećemo dopustiti korumpiranom sistemu da opet isprlja ime grupe i predstavi nas kao huligane ili rušioce RS. Mi samo želimo da sistem bude pravedan te da funkcioniše. Mi volimo našu zemlju i od borbe za bolju budućnost nećemo odustati", navodi se u njihovoj objavi na Facebooku.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar