Dr. Osman ef. Kozlić prvi muftija IZ Bošnjaka u Europi

Dr. Osman ef. Kozlić prvi muftija IZ Bošnjaka u Europi

Dr. Osman ef. Kozlić, dugogodišnji muftija banjalučki, po svemu sudeći, bit će prvi muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja, saznaje Radiosarajevo.ba.  

Ovo muftijstvo novo je nakon reorganizacije unutar Islamske zajednice u BiH i trebalo bi biti nadležno za značajan dio Europe.

Nakon prijedloga Rijaseta IZBiH konačnu odluku o tome donijet će Sabor Islamske zajednice u BiH koji će zasjedati u subotu, 15. decembra, što će biti posljednje zasjedanje ovog saziva kojim predsjedavao Hasan Čengić.

Tako je u dnevni red Sabora pod tačkom 8. uvrštena smjena Kozlića s mjesta banjalučkog muftije, a pod narednom njegovo imenovanje za muftiju IZ Bošnjaka u Europi izvan domovinskih zemalja.

Također, predviđeno je i imenovanje novog banjalučkog muftije.

Na dnevnom redu sjednice Sabora IZBiH bit će budžet tog najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela Zajednice, reisu-l-uleme, kao i Vijeća muftija. Također, razmatrat će se Plan rada reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Rijaseta, te Vijeća muftija. Predviđeno i imenovanje direktora uprava – članova Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar