Bivši visoki predstavnici upozorili na uplitanje Hrvatske u politiku BiH

Bivši visoki predstavnici upozorili na uplitanje Hrvatske u politiku BiH

Bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini upozorili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH, objavio je N1.

Potpisnici pisma Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, izražavaju zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se, kako navode, ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

“Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' se upotrebljava kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. HDZ predstavnici iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, tvrde kako je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali, niti Ustav BiH ni Izborni zakon BiH ne kažu kako članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'”, navodi se u psimu bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dio političara i nezavisnih analitičara u Hrvatskoj također smatra da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, te da takav odnose osim što destabilizira BiH, urušava ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici. Takav stav ima i bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih poslova te zemlje Vesna Pusić. 

„Jedini efekt svega toga je smanjenje ugleda Hrvatske“, rekla je Pusić u srijedu navečer gostujući na N1.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić pozvao je nedavno u intervjuu za Patriju na pošteniji odnos Hrvatske prema BiH, te da isti princip moraju zauzeti i iz susjedne Srbije.

„Iz Srbije govore: 'Mi smo za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali u svemu podržavamo Milorad Dodika', a Milorad Dodik ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Pa, koja je politika Beograda?“, rekao je Mesić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar