"Ubijeni jer su govorili istinu": Gardijan odao počast ubijenim novinarima

"Ubijeni jer su govorili istinu": Gardijan odao počast ubijenim novinarima

Britanski Guardian je odao počast ubijenim novinarima, a nekoliko njih je izdvojeno u tekstu koji govori o tome sa kakvim iskušenjima se novinari širom svijeta u današnje vrijeme suočavaju.

Jan Kucijak i njegova vjerenica pronađeni su u svom stanu sa prostrelnim ranama, bez tragova borbe. On je bio istraživački novinar jednog od najoštrijih slovačkih sajtova Aktuality.sk.

“Jan je bio čovjek sa sela, u najpozitivnijem mogućem smislu. Bio je jednostavan, nije volio sukobe, bio je tih. Fantastično se snalazio u velikim arhivama dokumenata i lahko sklapao mozaik važnih priča. Radili smo zajedno na istraživanju Panamskih papira, a prije nego što je ubijen istraživali smo moguću povezanost slovačkog premijera sa italijanskom mafijom”, rekla je Pavla Holcova, Kucijakova koleginica i partnerka u brojnim istraživanjima.

U Meksiku je tokom 2018. godine ubijeno pet novinara, a jedno od najbrutalnijih ubistava dogodilo se kada je tokom večere sa suprugom upucana u glavu satiričarka i youtuberka Pamela An Leslie. Ona je sebe nazivala “La Nana Pelucas”, a u svojim emisijama podsmijavala se političarima i bavila se brojnim društvenim problemima.

Maharam Durani, producentkinja i prezenterka radija Azadi u Afganistanu, jedna je od devet ubijenih novinara tokom napada bombaša samoubica. Ona je pješačila ka svojoj redakciji kroz Kabul, kada se dogodio napad.

“Ta bomba bila je namijenjena novinarima. Čitava redakcija bila je u šoku. Nismo prestali da emitujemo program, išli smo uživo, bili maksimalno profesionalni, ali smo istovremeno patili zbog gubitka kolega koji su svoj posao vrijedno radili koliko jučer”, rekao je jedan od Duranijevih kolega, Malali Bashir.

Jeferson Pureza Lopez, bio je takođe producent i prezenter na radiju. Njegov radio Beria Rio FM bio je važan medij u Brazilu. Često su kritikovali lokalne političare i otkrivali korupcionaške afere. Lopez je upucan dok je sjedio u dnevnom boravku svoje kuće. Za ubistvo niko nije optužen, iako je nekoliko mjeseci prije ubistva taj radio zapaljen, a Lopez napadnut dok je radio svoj posao.

Musa Abdul Karim, fotoreporter libijskih novina “Fasanea” ubijen je od strane nepoznatih počinilaca, a nakon policijske istrage utvrđeno je da je bio i žrtva torture.

“U Libiji ne postoji sloboda govora i vrlo je opasno biti novinar. Uvijek je na snazi rat protiv istine i ne primijenjuju se zakoni. Novinarstvom se bave oni koji vjeruju da je njihova dužnost da se istina sazna. Takav je bio i Musa”, rekla je urednica “Fasanea” Salima Bin Noza.

Ibrahim al Mundzar bio je dopisnik više sajtova i novinskih agencija u Siriji. On je u maju brutalno ubijen ispred porodičnog doma, u napadu nepoznate grupe ljudi.

“On je bio jedan od naših najvažnijih ljudi. Radio je sve – ispred i iza kamere. Nije imao taj luksuz da bude dio velike ekipe pa je zato sam snimao, sam govorio u kameru i te snimke sam montirao. Bio je priča sam po sebi. Često je dobijao prijetnje od pripadnika tzv. Islamske države, zbog toga se često i selio, ali to nije bilo dovoljno”, rekao je osnivač portala Sy24, Gait Hamur.

Shuhata Bukharija, osnivača indijskih dnevnih novina “Rising Kashmir”, ubila je grupa nepoznatih počinilaca u Srinagaru.

“Kada se bavite takvim poslom, uvijek ste na ivici žileta i vrlo često ste između dvije i više vatri. Sa jedne strane u Indiji imate militantne pokrete, sa druge strane Pakistance i morate biti sposobni da balansirate između svega toga”, zaključio je Samir Jasir, kolega i prijatelj ubijenog Bukharija.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar