Prof. dr. Sadik Bahtić: Koje su osobine uspješnog poduzetnika?

Piše: Prof. dr. Sadik Bahtić

U ovoj kolumni obradit ćemo osobine koje treba da ima svaki poduzetnik koji želi da bude uspješan.

1.Imati osobnost

Preduzetnik će podrediti posao svojoj osobnosti i sklonostima. Nemojte ulaziti u poslove koji donose dobru zaradu, a ne volite ih raditi. Prije ili kasnije nećete biti zadovoljni i napustit ćete ga uz teže posljedice.

2.Budite kreativni, maštoviti i inovativvni

Izbacite iz sebe talent i instinkt koji posjedujete. Talent je presudan u svakom poslu jer vam omogućuje da se pokažete u najboljem svjetlu tamo gdje ste najbolji. Otkrijete taj svoj talent.

“Vjerujte, mašta može svašta“.

3. Imati organizacijske sposobnosti

U svakom trenutku važno je znati organizirati posao, prilagođavati organizacijsku strukturu potrebama posla i zahtjevima tržišta. Nekada ćete morati raditi s većom grupom saradnika i radnika i više poslova u isto vrijeme. Naučite koordinirati poslovima.

4. Imati vještine vođenja i upravljanja

Možete biti prirodno nadareni ali sve vještine se uče, gledanjem, praktičnim radom. Angažirajte menadžera ako niste sigurni u svoje vještine. Posao je živi organizam koji se svakodnevno mijenja, ponekad i oboli, raste i umire

sadik b1.jpg - Prof. dr. Sadik Bahtić: Koje su osobine uspješnog poduzetnika?

Prof. dr. Sadik Bahtić: Korisni savjeti

5. Budite profesionalac

Profesionalno raditi svoj posao znači potpuno mu se posvetiti, za uspješnog preduzetnika ponekad nema radnog vremena. Sposoban i stručan (ili imati stručne saradnike) preduzetnik bit će uspješan. Usmjerite se na bitne ciljeve poslovanja, zaboravite sitne privatne interese i osobne probleme.

Nikada ne prenosite svoje privatne probleme (supruga, djeca, vlastita nezadovoljstva,...) na posao. Za to nisu krivi saradnici, radnici i poslovni partneri.

6. Radite timski

Kod manjih poslova preduzetnik sve može sam uraditi. Ali veći poslovi traže timski rad. Preduzetnik mora imati puno znanja, ali ne može znati sve. Zato treba imati stručnjake, formirati dobar tim u kojem će svatko iskazati svoje specijalističko znanje. Ne može veći posao počivati na jednom čovjeku. Nastojite naučiti sve o svom proizvodu (usluzi), dovoljno o pravilima poslovanja, o knjigovodstvu...budite upućeni u sva područja.

A za ono što ne znate, koristite tim stručnjaka. Morat ćete se uključiti i na više frontova, bez specijalističkih znanja. Tada je važno saradnicima postaviti prava pitanja – znati pitati i na njih dobiti odgovore.

7. Imajte jasnu viziju i strategiju

Preduzetnik je taj koji je pokrenuo posao, zaposlio druge i on mora imati viziju i jasnu strategiju o tome što će i kako raditi. Budite najmanje pet (5) godina ispred svojih suradnika ili bar radnika.

Ne gledajte kratkoročno, donosite strateške odluke, kad saslušate sve prijedloge.

Odgovorno provodite i tražite da se provode strategije, planovi poslovanja, usvojene procedure i uputstva. Budite spremni “isjeći masno tkivo preduzeća i amputirati loše poslove” (C.K. Prahalad).

8. Tražite da svako radi svoj posao

Svaki posao zahtijeva određena pravila, procedure i uputstva. Napišite ih, nastojite što manje koristiti usmene procedure i pravila. Najvažnije je da svako zna što mora raditi i da svako radi svoj posao. Držanje svega pod kontrolom i nedavanje inicijative nije dobro, stvara mogućnost da se saradnici i radnici izvlače od odgovornosti, da sve prebacuju na preduzetnika.

Jednostavno pravilo kaže: tražite odgovornost, ali dajte i ovlaštenja (slobodu) u donošenju odluka.

Vrijedi i obrnuto. Ima preduzetnika koji žele sve sami odlučiti, uspjehe pripisuju sebi, ali kad se pojavi problem ili neuspjeh odgovornost prebacuju na druge zaposlene. Kod “teških” razgovora nisu tu, guraju druge u takve razgovore, izvlače se na partnera kojega trenutno nema....To može biti i dio taktike pregovaranja, ali svakako se treba suočiti s problemima i neuspjehom.

9. Budite vođa i prijatelj

U odnosu sa saradnicima i radnicima postupajte kao vođa i prijatelj. Uvažavajte njihova mišljenja, potrebe i probleme. Motivirajte ih. Odaberite sposobne saradnike (radnike) i budite spremni saslušati ih. Najvažnije je naučiti slušati druge.

Topla, blaga riječ rješava mnoge probleme. Ne gledajte uvijek samo svoje interese, iz svakoga nastojte izvući maksimum.

10. Razvijajte moć zapažanja

Nastojte na vrijeme uočiti problem, analizirajte ga timski. Dijelove povežite u cjelinu, pronađite najbolje rješenje za problem. Svaki problem ima rješenje, pa makar ono bilo negativno. Preduzetnik koji razvije sposobnost za procjenu situacije lakše donosi odluke, nekada poslušajte svoj instinkt, budite fleksibilni.

11. Pozitivno razmišljajte

Stalno pozitivno razmišljajte, podstičite svoje suradnike i radnike da tako razmišljaju. Kad je

najteže tražite rješenje. Oslobodite sebe i druge straha od neuspjeha i rizika.

12. Imajte samopouzdanja, budite samokritični

Budite sigurni u sebe i svoje poteze koje se temelje na vjerodostojnim podacima, budite dosljedni u provođenju dogovorenog. Priznajte svoje greške i korigirajte neke svoje neispravne zaključke i odluke. Nije smak svijeta ako priznate da ste pogriješili, pa na kraju iskoristite svoje i tuđe grješke za učenje. Ako treba odustati od posla, odustanite. Pobijedite svoj ego. Preuzmite odgovornost u slučaju neuspjeha, a uspjeh podijelite sa suradnicima.

13. Stalno učite

Želja za znanjem, stalnim učenjem i usavršavanjem održat će vas dugo u poduzetničkim vodama. Podstičite svoje saradnike i radnike na učenje i usavršavanje vještina. Nikad nije kasno.

Spremno prihvatite nove tehnologije, metode i tehnike. Učenje i edukacija treba da bude stalan proces.

Primjer, uvođenja računala u poslovanje jedne firme. Klasičan način obrade podataka je zamijenjen radom na računaru. Nezamisliva količina podataka i informacija nam je postala dostupna (računar, internet), samo je trebalo znati doći do njih. Jednostavno,trebalo je samo naučiti raditi na računaru.

Mnogi radnici su dobili računare, ali neki ih nisu godinama upotrebljavali. Stariji radnici (preko 45 godina) su imali strah od tih strojeva, nešto nepoznato je ušlo u njihovu sobu. A trebalo je samo sjesti s nekim ko to zna ili otići na kurs i vidjeti koliko je sve to jednostavno.

14. Budite dobar pregovarač i razvijajte odnose s okolinom

Nitko nije rođeni pregovarač, naučio je to kroz iskustvo ili kroz neki kurs, seminar. U pregovorima s partnerima budite čvrsti i odlučni, ali i spremni na kompromise. Razvijajte dobre poslovne odnose s partnerima, institucijama (banka, osiguranje, ministarstva, jedinice lokalne samouprave..) i medijima.

15. Razvijajte kvalitetu proizvoda, usluga, ukupnog poslovanja

Svi mi kao kupci težimo kupiti po što nižoj cijeni, proizvođači i trgovci su sve svoje snage usmjerili na proizvodnju po što nižoj cijeni. Trgovački lanci se natječu s reklamnim porukama o povoljnim cijenama i akcijama. Prije ili kasnije spoznat ćete da je jednako tako važna, ako ne i više, kvaliteta proizvoda, usluga i poslovanja. Kvaliteta će nam omogućiti dugoročni opstanak i izlazak na tržište Europe.

16 .Budite dostojanstveni i socijalno prilagodljivi

Ako držite do svoga i tuđeg mišljenja, poštujete sebe i druge. Ne zaboravite da ste i vi jednom bili ovisni o šefu, preduzetniku i da vam je bilo stalo da on uvažava vaše privatne probleme, da je socijalno osjetljiv.

Događa se da mnogi, kad postanu “uspješni” i stvarno uspješni poduzetnici, zaborave na radnika kao čovjeka. Sve se vraća, sve se plaća.

Za uspješnog preduzetnika su važni:

-  znanje – tržišta kupaca, potreba, tehnologije, neke djelatnosti,

- ideja – san – cilj,

- neiskorišćena tržišna prilika,

- strast,

- visok nivo rizika.

- Sam preduzetnik-iskustvo,strast,upornost i istrajnost i ogroman rad.

(Autor je univerzitetski profesor i bivši zastupnik Zastupničkog doma Pralemantarne skupštine BiH)

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar