Fra Ivo Marković: Vrzino kolo igraju ubice bosanske državosti

Fra Ivo Marković: Vrzino kolo igraju ubice bosanske državosti

Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke tologije u Sarajevu i istinski borac protiv nacionalizma i mržnje na ovim prostorima, govorio je na promociji knjige „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele koja je u četvrtak uvečer predstavljena i sarajevskoj publici, na godišnjicu presude u slučaju „Prlić i ostali“.

Bh. Informativni servis INS (Bosnian News Service) njegov govor prenosi u cijelosti:

Bosna i Hercegovina ima duboku društvenu potku, unutrašnju i duštvenu interakciju instaliranu u cjelini njezina bića, satkanu od suživota različitih religija, naroda, kultura i civilizacija koja je dostatna da joj omogući da svoju duštvenost pretvori u organiziranu državu.

Ta se društvenost pretvorena u organiziranu državu proteže iz srednjovjekovne  povijesti do ZAVNOBiH-a i lomova u Domovinskom ratu 1992.-1995. godine, kada je počela drama borbe  između očuvanja  i ubijanja te društvenosti i državnosti.

U toj drami još uvijek sudjelujemo i knjiga „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele napisana je u tom kontekstu .

Riskantno je pisati danas u ovakvoj BiH išta iz prošlosti i kada imamo najbolje namjere, jer vrzino kolo koje igraju ubice bosanske društvenosti i državnosti lako može usisati najplemenitije i najkonstruktivnije napore i izraze u svoje zločinske i zločinačke igre.

Svakako je evidentno da cilj ove knjige nije nastavak rata nego ponuda traženja zajedničke istine na putu mira i zato rado sudjelujem u njezinoj promociji.

Stoga bih kao prvu značajku knjiga „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele i „Zlatna knjiga – Reload“ Akifa Agića naveo oskrenost.

Mene osobno zadivljuje kako se sudionik događaja, Akif Agić, u svom literalnom radu uspijeva oteti od strastvenog zagrljaja razdora u sukobu i identifikacije sa svojom stranom, te pisati ovako iskreno.

To autorima uspijeva iz dva razloga.

Prvo, oni su postavili cilj ispred sebe koji im omogućuje oslobođenje od ropstva prošlosti, a taj cilj je očuvanje društvenosti i državnosti BiH.

To je temeljni aspekt i motrište s kojeg oni analiziraju Herceg-Bosnu kao razbijalčku tvorevinu BiH društvenosti i državnosti.

Drugi razlog je što je žrtvi lakše biti iskren nego agresoru.

Činjenica je da je u ovome nesretnom ratu najviše zločina počinila srpska strana, pa hrvatska, pa bošnjačka.

Ima tu reciprociteta između težine zločina i prihvaćanja činjenica. Srpska pogotovu, a i hrvatska strana se neurozno koprcaju u susretu sa svojim zločinima, više nego bošnjačka, iako smo svjedoci kako i na bošnjačkoj strani ima strastvenog ustrajavanja u laži i neiskrenosti.

Koliko je važan iskrenost za osobu i društvo, navest ću autoritet fizičara Stephena Hawkinga. Nedavno sam pročitao njegovu misao, gdje tvrdi da je najveća suvreena krepost upravo iskrenost.

Mi smo skloni podleći idolatrijskoj i narcisoidnoj laži o sebi i stvoriti lažnu sliku koja samo širi predrasude, stvara sukobe i zaustavlja život.

Za iskrenost  potrebna je hrabrost, poštenje i ustrajnost.

A prva posljedica iskrenosti je žalost i kajanje zbog onoga što nije dobro.

Tko nije iskren, ne može se kajati, a tko se ne može kajati, ne može doživjeti katarzu, izići iz ropstva prošlosti i obnoviti svoj život.

 

Tragično je za onaj dio srpskog naroda koji ne može priznati da su počinili genocid, a sotonizacijom su bile uvelike spremni počiniti genocid, ne samo nad Bošnjacima, nego i Hrvatima i Albancima, a djelomice su ga i počinili.

Ta nacija ne može da ozdravi bez hrabrosti za političku  iskrenost.

Imamo uzor i primjer Njemačke koja je priznala svoj zločin, kao nacija se pokajala i danas je  po mome sudu najmirotvornija i nasprosperitetnija nacija na svijetu.

To bi morali imati na umu svi sudionici ovoga rata, pa se ohrabriti i izaći iz otrovne odbranaške pozicije u političku zrelost.

Ne bi bilo dobro, i ova knjiga to ne zaslužuje, da pokrovitelji Herceg-Bosne obranaški reagiraju na ovu knjigu, nego da je prihvate dijaloški.

Vrijeme je, naime, da se spirala pomirenja nastavi u komunikaciji i dijalogu, u tražnju zajedničke istine koja bi pomogla da se liječenje i pomirenje u ovoj BiH nastavi  do potpune izgranje suživota i mira.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar