SRAMNO | Brnabić: Činjenice govore da se u Srebrenici nije desio genocid

SRAMNO | Brnabić: Činjenice govore da se u Srebrenici nije desio genocid

Ana Brnabić, premijerka Srbije je za Deutsche Welle, na insistiranje novinara da "prizna da se u Srebrenici desio genocid", poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid.

"Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabićeva.

Na konstataciju novinara Tima Sebastijana da ona nikada neće priznati "genocid u Srebrenici", da je to za nju "crvena linija koju neće preći", Brnabićeva je odgovorila da niko neće da prekraja istoriju.

U anstavku pročitajte dio intervjua.

TS: Da li to što ćete uraditi treba da obuhvati i priznanje da je masakr u Srebrenici bio genocid? Savet Evrope je u maju posljednji put tražio da priznate Srebrenicu kao genocid. To niste uradili. Jeste li sada spremni?

AB: Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid.

TS: Sigurno znate da bez toga šanse za priključivanje EU postaju vrlo tanušne.

AB: Ne. To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo.

TS: Dva međunarodna suda su presudila da je to bio genocid.

AB: U redu.

TS: I Vi to nećete da prihvatite?

AB: Ne mislim da je bio genocid.

TS: Vi sada revidirate istoriju, znate li to?

AB: Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije bio slučaj.

TS: Predsjedavajući sudija Haškog tribunala je 2004. rekao da su, želeći da eliminišu dio bosanskih muslimana, snage bosanskih Srba počinile genocid. Cilj je bilo istrebljivanje 40.000 bosanskih muslimana iz Srebrenice. Zato je označeno kao genocid.

AB: U redu.

TS: Ako to ne možete da prihvatite… zašto…

AB: Prihvatam da je bio užasan zločin. Srbija je isporučila osobu koja je optužena za taj ratni zločin. Isporučili smo tu osobu. Suđeno mu je, sada je u zatvoru.

TS: Ali nećete da načinite korak koji traži Savet Evrope?

AB: Da je to bio genocid?

TS: Da.

AB: Govorim Vam da je bio užasan zločin…

TS: To je Vaša crvena linija, zar ne?

AB: Govorim Vam…

TS: Vi to nikada nećete uraditi?

AB: Dala sam Vam odgovor.

U nastavku su razgovarali i o pitanju Kosova.

- Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godina supera, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana, poručila je Brnabićeva.

Na pitanje da li je svjesna da su "EU dojadile zemlje zapadnog Balkana", premijerka Srbije je odgovorila da nije diplomatski da novinar priča u ime EU i da to prosto nije u redu.

Novinar je nastavio da insistira, nakon čega ga je Brnabićeva u jednom trenutku upitala: "Mogu li ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom?".

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar