Lijek protiv depresije

Lijek protiv depresije

Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu, dž.š., Jednom i Jedinom. On je utočište svakome. Nije rodio i rođen nije. Niko Mu ravan i sličan nije. Neka je salavat i selam na Pečata vjerovjesnika, Allahovog miljenika, Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu časnu i čistu porodicu

Ehlu-l-bejt, ashabe, tabi'ine, čestitu ulemu, plemenite šehide, kao i na sve muslimane i muslimanke, mu'mine i mu'minke do Sudnjega dana, amin!

Poštovana braćo, obzirom da je nastupio mjesec rebiu-l-evvel, mjesec rođenja Allahovog Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., i obzirom da je danas Dan žalosti u našem gradu povodom tragedične smrti dvojice radnika, moja današnja hutba će biti u tom smislu i na tom tragu.

Sve češće čujemo za jednu pojavu čiji simptomi su: stres, očaj, nezadovoljstvo, beznađe, potištenost, bezvoljnost, strah... Stručni pojam za to je depresija. I sam Poslanik, alejhi selam, je iskusio jednu vrstu depresivnog stanja. Naime, na samom početku spuštanja Objave došlo je do prekida koji je trajao nekih šest mjeseci. Poslanik nije imao istinite snove niti mu se

Džibril, alejhi selam, javljao. To mu je jako teško palo, bio je u brigama i strahu. Njegova potištenost se još više uvećala kada su mu mekanski idolopoklonici počeli govoriti da ga je njegov Gospodar ostavio i omrznuo.

A onda je objavljena sura Duha (Jutro) u kojoj Uzvišeni Allah kaže: „Tako mi jutra, i noći kada prolazi...“ (Kur'an, 93:1-2) Allah, dž.š., se na početku kune jutrom i noći koja prolazi, kazujući na taj način Poslaniku, a.s, da prolazi tamna noć njegovih briga i problema a dolazi jutro koje svojim svjetlom rastjeruje mrak i budi optimizam, odnosno poziva ga da se trgne i probudi iz tog depresivnog stanja. To je poruka i nama da poslije i najtamnije noći dolazi jutro, da poslije tegobe dolazi i olakšanje. Zatim se Objava nastavlja i kaže:

„Tvoj Gospodar (Odgajatelj) nije te napustio niti omrznuo.“, odgovarajući tako zlonamjernim idolopoklonicima, ali obraćajući se i nama, meni i tebi, da ne pomislimo zbog našeg teškog hala (stanja) i problema da nas je Milostivi napustio ili omrznuo, naprotiv, u tim trenucima Mu se trebamo još više okrenuti. Jer ova dunjalučka stanja i zbivanja su prolazna, a valja nama preko rijeke. Stoga se u sljedećem ajetu kaže: „A Ahiret je bolji za tebe od dunjaluka.“, kako bi shvatili da će se naš sabur i trud u ime Allaha, dž.š., isplatiti onda kada nam bude najpotrebnije.

Vjera u Sudnji dan i Božiju apsolunu pravdu je nešto što čovjeku daje snagu da se izbori i prevaziđe mnoge poteškoće i probleme u životu. Zato je Vjerovjesnik, s.a.v.s., nakon mnogih primamljivih ponuda da se odrekne pozivanja u islam, mogao kazati:

„Da mi stave Sunce u desnu ruku a Mjesec u lijevu, ja nikada ne bih odustao od ovoga na čemu sam.“

Zapitajmo se, draga braćo, koliko smo mi danas principijelni, i da li i u kojoj mjeri izvršavamo svoje dužnosti i emanete koje smo preuzeli?!

Zatim Uzvišeni Allah nastavlja i veli: „A tebi će Gospodar tvoj sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti.“ Prenosi se da je tada Vjerovjesnik, a.s., kazao: „Onda neću biti zadovoljan sve dok je i jedna osoba iz mog ummeta u Vatri!“ Pogledajmo, draga braćo, kako se Poslanik odmah sjetio nas, svog ummeta, brinući se da ne skončamo u Vatri. Brinemo li se mi jedni za druge ili nam je svejedno što neki od nas srljaju u Vatru kao leptirovi!?

A onda Gospodar podsjeća svog Miljenika na tri blagodati koje mu je dao, pa kaže: „Zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio?“ Kad se Muhammed, a.s., rodio već je bilo prošlo dva mjeseca od smrti njegovog babe Abdulaha. Potom mu je umrla i majka Amina kada je imao šest godina, a dvije godine kasnije i dedo Abdu-l-Mutalib. Ali Poslanik, a.s., je imao svog

Gospodara Koji ga je čuvao i pružio mu utočište kad mu je najviše trebalo. I među nama ima onih koji su rano ostali bez jednog ili oba roditelja, pa ih je Allah, dž.š., čuvao i pružio im

utočište preko Svojih dobrih robova. „I bio si izgubljen, pa te je na Pravi put izveo.“

Bio si okružen zalutalim idolopoklonicima, zbunjen i dezorjentisan, pa ti je Uzvišeni Allah raširio prsa i srce uputio na Pravi put k Sebi. Sjeti se brate kad nisi znao ni osnove svoje vjere, nisi znao za džamiju, pa ti je Gospodar tvoj dao Uputu. Od sedam milijardi ljudi da tebe Allah uputi k Sebi, to je znak tvoje sreće i Allahove ljubavi prema tebi. „I siromah si bio, pa te je

imućnim učinio.“ Kao da Allah kaže: 'Muhammede, nijedna dojilja te nije htjela uzeti jer si bio siroče i siromašan. Čuvao si stada i privređivao. Zatim si imetak stekao i postao neovisan od ljudi, a ovisan samo o Meni.' Prisjetimo se i mi dana kada smo imali malo ili nimalo, kada se radilo od jutra do sutra i opet bilo siromašno i gladno, a zatim pogledajmo u ono šta sve danas imamo!

Iz tog razloga Allah, dž.š., na kraju ove sure daje tri savjeta: „Zato siroče ne ucvili.“, jer i ti si bio siroče, pa se Allah o tebi brinuo. Stoga i ti treba da vodiš brigu o jetimima. „I onoga koji pita (traži) ne odbij.“ (Kur'an, 93:10) Kao što ti nisi znao za Knjigu i Uputu, pa je Gospodar otvorio tvoje srce i podario ti spoznaju, tako i ti ne smiješ tjerati od sebe onoga koji dođe da ga podučiš ili posavjetuješ. Ako je tebe, dragi brate, Bog uputio pa si se vratio vjeri, ne tjeraj druge od islama i džamije svojim grubim ponašanjem i pristupom. „I o nimetima (blagodatima) Gospodara svoga kazuj.

“Kazivati o Allahovim blagodatima znači zahvaljivati Mu na njima. Sjetiti se dana kad smo imali malo ili ništa, pa onda pogledati u ono što sada imamo i iskazati Mu zahvalnost riječima i djelima. Sura Duha je unijela smiraj i zadovoljstvo u srce Vjerovjesnika, s.a.v.s. Ona je i nama lijek protiv depresije, očaja i beznađa. Utječem se Allahu da nas sačuva od brige i žalosti, od ljenosti i slabosti, od kukavičluka i škrtosti, amin!

Idriz ef. Bušatlić

Džemat Batuša, Medžlis IZ Gornji Vakuf

9. novembar 2018. / 1. rebiu-l-evvel 1440.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar