Hutba muftije Dedovića: Vjernička odgovornost i sloboda izbora

Hutba muftije Dedovića: Vjernička odgovornost i sloboda izbora

U današnjoj jedinstvenoj hutbi, pročitanoj u svim džematima Mostarskog muftijstva, muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović pozvao je vjernike da izađu na izbore i na taj način utječu na kreiranje vlastite sudbine i sudbine Bošnjaka.

Naglasio je da je interse Bošnjaka i nasušna potreba da se izbore za jednakopravnost, da budu faktor koji odlučuje o bitnim društvenim tokovima na ovim prostorima.

„Radi budućnosti ovoga grada, kantona i države, radi bošnjačke perspektive i razvoja u njemu, nužno je da postoji usaglašen stav svih koji čuvaju cjelovitost i istrajavaju na rješenjima koje osiguravaju jednakopravnost u odlučivanju i upravljanju. Bošnjački interes je da svoj utjecaj i prisustvo ojačaju“, kazao muftija.

Podsjetio je da je pozicija Bošnjaka na prostorima Muftijstva bremenita i teška jer se radi o specifičnom prostoru sa velikim interesovanjem i drugih za njega. „Ne smijemo biti naivni i prevareni da se izborima ništa ne rješava. Izbori uveliko odlučuju o sudbini i budućnosti našeg naroda ovdje u Mostaru, Hercegovini i na prostoru Muftijstva mostarskog“, istakao je muftija, dodavši da je vjerska, nacionalna i građanska obaveza svih da 7.oktobra izađu na izbore.

On je kazao da vjernici ne trebaju dozvoliti da izgube povjerenu priliku i da joj ne pridaju značaja. Upozorio je na usitnjenost probosasnskog političkog bića u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Hercegovačko – neretvanskog kantona i na opasnosti da izgube sadašnje pozicije, a potom uputio otvoreni apel da se po strani ostave sve podjele i sitničarenja koja će oslabiti probosanski blok političkih stranaka u vlasti Kantona.

„Mi kao narod moramo pokazati političku zrelost i do kraja odgovoran odnos prema pravu i slobodi na izbor, jer to je naša obaveza i odgovornost! Neka svako bude na nivou odgovornosti! Pri tome mislim na nas vjernike kao glasače i na one koje ćemo birati.

Ovo je prostor gdje bošnjački glas ima drugačiju vrijednost, gdje naše jedinstvo, naši safovi, moraju biti čvršći. Moramo pokazati svijest i političku zrelost, ne smijemo dozvoliti da naši glasovi izaberu one koji pokazuju lažnu brigu za Bošnjake, a poslije izbora rade protiv nas i naših interesa, jer je to siguran put da naš narod izgubi svoju političku snagu na ovom prostoru“, upozorio je muftija Dedović.

Na kraju je pozvao vjernike da glasaju po vlastitom odabiru i da pokažu mudrost, brigu za porodicu, djecu, islamsku tradiciju, brigu za narod i državu, ako je već bošnjački politički predstavnici nisu pokazali dovoljno svojim usitnjavanjem i slabljenjem političkih pozicija svoga naroda.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar