Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku lobira za tzv. Herceg-Bosnu

Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku lobira za tzv. Herceg-Bosnu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ponedjeljak u New Yorku, nakon sastanaka s glavnim tajnikom Svjetske organizacije Antoniom Guterresom, da s njim dijeli zabrinutost oko stanja na jugoistoku vurope "uoči važnih procesa koji će uslijediti kroz kraće vrijeme", prenosi Hina.

"Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Dijelimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u Bosni i Hercegovini i činjenice da nije izmijenjen Izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države", rekla je hrvatska predsjednicima novinarima nakon sastanka s Guterresom.

Dodala je da gleneralni sekretar UN-a jako dobro poznaje stanje na jugoistoku Evrope i "htjela bih da se i malo više uključi, da zajedno pokrenemo neke incijative koje će više voditi rješavanju otvorenih pitanja i trajnom miru na jugoistoku Europe. Tu smo dogovorili daljnju suradnju, susrete i razgovore".

O dijalogu Beograda i Prištine razgovarala je, kako je kazala, i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem.

"Zanimljivo je bilo razgovarati s predsjednikom Kosova Thacijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovome posljednjem što se čuje oko moguće razmjene teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenijela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da načelo Badinterove komisije o granicama na teritoriju bivše Jugoslavije mora ostati uklesano u kamenu".

No, početak posjete Americi i susret sa tamošnjim Hrvatima, simbolično, otkrio je dosta toga. Iza navodne zabrinutosti za BiH jeste lobiranje za tzv. Herceg-Bosnu.

- Boravak u SAD-u započela sam misom i druženjem s hrvatskom zajednicom u New Yorku, jer važno je zahvaliti svima koji su sve ove godine svoje strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu - napisala je hrvatska predsjednica na svom zvaničnom Facebook profilu. 

Tokom druženja s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku, Kolinda Grabar - Kitarović zapjevala je i pjesmu kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona "Lijepa li si".

Pjesma se smatra spornom jer se u njoj teritorij nekadašnje tzv. Herceg-Bosne smatra sastavnim dijelom Hrvatske.  Samom pjevaču, zbog njegovih profašističkih stavova i tekstova, zabranjeni su nastupi u većini evropskih zemalja.

Da ne bi pogriješila pri pjevanju, hrvatska predsjednica je tekst pjesme čitala mobilnog telefona

Komentari (2)

  • PRAVDA

    27.09.2018 09:00

    RKERKREOJNOJN

  • Fatima

    26.09.2018 00:29

    Lobi

Pročitaj sve komentare (2)

Ostavi komentar