Sabah-namaz na platou Ajvatovice

U okviru programa "507. Dana Ajvatovice" u utorak je na platou Ajvatovice klanjan sabah-namaz, kojeg je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut.

Sabah-namaz se tradicionalno obavlja u sjećanje na Ajvaz-dedu i veliko Božije djelo raspuknute stijene na Ajvatovici iz koje je, po predanju, potekla voda.

Ajvaz-dedo, prenosi se s koljena na koljeno u ovom kraju, je pod planinom Šuljagom, šest km od Prusca, u šumi našao snažan izvor vode. U blizini izvora nalazi se stijena duga 74 i visoka 30 metara. Stijena je bila prepreka vodovodu koji je Ajvaz-dedo želio provesti do samog mjesta pa je odlučio moliti Svevišnjeg da stijenu rastavi.

 On je tako 40 jutara dolazio na stijenu gdje je klanjao sabah-namaz i upućivao dovu. Četrdeseto jutro, učeći Ku’ran poslije namaza, Ajvaz-dedo je zaspao i sanjao kako su se dva ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio vidio je da je njegova dova primljena,  stijena rastavljena i da je rascjep u klancu usmjeren prema kibli. Tako je Prusac dobio vodu, ali i dovište koje je danas najveće u Evropi.

Prema programskoj shemi prethodnih godina ovaj sabah se klanjao nedjeljom, sedam dana prije centralne manifestacije.

Međutim, budući da se ove godine taj dan poklopio s prvim danom Bajrama, napravljen je izuzetak pa je pohod organiziran danas, treći dan ramazanskog bajrama.

- I ove godine sabah-namazu na ajvatovičkoj livadi prisustvovao je zavidan broj ljudi – navedeno je iz Muftijstva travničkog.

"507. Dana Ajvatovice" odžavaju se od 12. maja do 8. jula. U nedjelju, 2. jula će biti održan tradicionalni pohod na plato Ajvatovice, što je vrhunac ove tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar