TAKO TO RADE VELIKI | Rađine suze na ulasku u Kuću slavnih... (Video)

TAKO TO RADE VELIKI | Rađine suze na ulasku u Kuću slavnih... (Video)

Legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Dino Rađa  zvanično je zakoračio u košarkašku  Kuću slavnih u Springfildu.

Na specijalnoj svečanosti priređenoj za "generaciju 2018." u Kuću slavnih ušli su Stiv Neš, Grent Hil, Rej Alen, Džejson Kid, Moris Čiks, koledž trener Čarls Lefti Drisel, košarkašice Tina Tompson i Kejti Smit,,.

Nekadašnjeg igrača Bostona u "Hol of fejm" uveo je slavni košarkaš Seltiksa Leri Bird.

"Leri, hvala ti za ovo što si uradio za mene. Članom Seltiksa osjećam se od prvog dana kad sam došao u klub. Jednom Seltik, uvijek Seltik", počeo je Rađa emotivni govor tokom kog nije mogao da zadrži suze, prenosi Nedjeljnik.

"Kad su mi Kim i Zoran rekli da ću biti primljen u Kuću slavnih, nisam prestajao da plačem punih deset dana. Najgore je bilo to što punih nedjelju dana nisam smio nikome da kažem zbog čega su mi svaki dan oči bile pune suze. Naravno, rekao sam supruzi. Kako se osjećam? Ne postoje riječi sa kojima bih uspio čak i približno da dočaram kako se osjećam. Ipak, najšokantnija za mene bila je činjenica da nisam imao pojma ni da sam nominovan. Detalje sam saznao tek kasnije. Grupa košarkaških zaljubljenika sa kojima sam igrao nakon što sam završio profesionalnu karijeru. Hvala od srca ekipi...

Ovo što se meni večeras događa, to nije samo moje lično dostignuće. Imao sam sreću da sam rođen u isto vrijeme kad se rodila cijela generacija fantastičnih igrača koje su trenirali brojni fantastični treneri. Slavko Trninić, Krešo Ćosić, Božo Maljković, Duda Ivković, Svetislav Pešić i kondicioni trener Mirko Krolo kome dugujem pola svoje karijere... U karijeri sam igrao za nekoliko nevjerovatnih ekipa. Juniorska reprezentacija iz Bormija 1987., Jugoplastika, reprezentacija bivše Jugoslavije i reprezentacija Hrvatske. Ti momci sa kojima sam igrao u navedenim ekipama su fantastični i bila mi je čast dijeliti svlačionicu sa njima", rekao je Rađa.

Naglasio je kako je posebnu vezu imao sa Tonijem Kukočem.

"Jedan košarkaš uz mene je bio dio ovih ekipa. Njegovo ime je Toni Kukoč i njega smatram svojom košarkaškom srodnom dušom. Toliko se dobro poznajemo da bismo i sada mogli zajedno da igramo zatvorenih očiju. Još jedan velikan za koga smatram da sam imao privilegiju igrati sa njim je Dražen Petrović. Od njega sam naučio puno, ne samo o košarci, nego i o životu", rekao je Rađa i izazvao aplauz.

Potom je nastavio:

"Stojko Vranković, Perasović, Komazec, Saša Đorđević, Divac, Zdovc, Paspalj, svi oni bili su prekrasni saigrači i bili su članovi generacije koja je deset godina pripadala samom vrhu evropske i svjetske košarke. Želim im se zahvaliti jer zbog njih sam bio bolji igrač. Bez njih, ne bi bilo ni mene. Hvala Seltiksima, PAO, Olimpijakosu, Rimu, Zadru, hvala svim doktorima, fizioterapeutima, čistačicama, svima koji su bili uključeni u život košarkaških ekipa za koje sam u karijeri igrao."

Naravno, Rađa se zahvalio i svojoj porodici.

"Ipak, najviše hvala mojoj porodici, zbog mene su propatili mnogo. Nikad nisam bio kod kuće, čak i kad jesam, nije lako bili živjeti sa mnom. Bio sam fokusiran samo na košarku i nisam imao puno vremena za sve ostalo. Moja mama sad pleše negdje presretna što me vidi tu, moj otac kod kuće nazdravlja sretan zbog mene. Ipak, oni najvažniji su tu. Moji sinovi, znate koliko vas volim, čak i onda kad sam strog, a to je bilo često. Činio sam to za vaše dobro. Moja supruga, moja životna srodna duša. Zbog ljudi koje sam ranije spomenuo bio sam bolji igrač. Zbog tebe sam bolji čovjek. To znaju svi...

...Jan, hvala ti što si u mene vjerovao - čak i onda kad evropski igrači nisu bili na cijeni u Americi. Mark, tebi hvala jer si me više puta spasio. Puno sam naučio od tebe. Stojko, moj stariji brate, tebi ću posebno sve ispričati. Džimm, hvala ti jer si pazio na moj novac. Stjepko, Roza, Etko, Željka, Željana, hvala vam što ste i večeras uz mene. Čestitam generaciji 2018. na ulasku u HOF i hvala svima koji su glasali za mene. I Josipe... Napred Patriotsi..."

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar