Humanitarna organizacija "Hasene" podijelila 3.603 kurbana

Humanitarna organizacija "Hasene" podijelila 3.603 kurbana

Međunarodna humanitarna organizacija ''Hasene'' sa sjedištem u Kelnu (Njemačka), a preko svog Centra za Balkan koji je smješten u Sarajevu i ove godine provela je akciju podjele kurbana, saopćeno je danas iz te organizacije.

U zemljama Balkana, odnosno u zemljama koje pokriva Centar u Sarajevu (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Grčka) ove godine HO ''Hasene'' podjelila je 3.603 kurbana (u sitnoj i krupnoj stoci), i time opskrbljeno nekih 18.015 domaćinstava, što direktno, što preko institucija, a što znači da se cca 72.000 osoba okoristilo ovim kurbanom.

Dok je na nivou organizacije podjeljeno 160.000 kurbana u 100 zemalja svijeta, na četiri kontinenta, i time je opskrbljeno kurbanskim mesom cca 3.200.000 osoba.

Na prosotru Balkana kurbani su podjeljeni socijalno ugroženim kategorijama stanovništva (povratnicima,  izbjeglicama, penzionerima, porodicama bez skrbnika, starim, iznemoglim), kao i institucijama socijalnog ali i obrazovnog karaktera (narodnim kuhinjama, partnerskim humanitarnim organizacijama, žrtvama agresije, domovima za smještaj osoba sa posebnim potrebama, udruženjima koja se brinu u ugroženim kategorijama društva, medresama).

U Bosni i Hercegovini HO ''Hasene'' podjelila je 1.050 kurban na prostoru cijele države. Kurbani su dijeljeni direktno domaćinstvima na tereno, a jedna količina je data institucijama socijalnog i obrazovnog karaktera. Na ovaj način je opskrbljeno mesom  5.250 domaćinstava.

Kurbani su dijeljeni domaćinstvima u Prijedoru sa okolinom, Modriči, Maglaju, Kalesiji, Vukosavlju, Odžaku, Bosanskom Šamcu, Zenici, Tuzli, Glamoču, Drvaru, Livnu, Tomislavgradu, Nevesinju, Bileću, Gacku, Jablanici, Doboju, Zvorniku, Visokom, Kaknju, Vitezu, Busovači, Trnovu, Bugojnu. A kurbanskim mesom opskrbljene su i Medrese u Mostaru i Travniku, potom zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ‘’Drin’’ i ‘’Baković’’, zatimMerhamet u Prijedoru i Tuzli.

Dio kurbana podjeljen je preko partnerskih udruženja i organizacija poput Udruženja ‘’Mladi muslimani’’, Udruženja ‘’Emmaus’’, Udruženja ‘’Osmjeh nade’’, Udruženje civilnih žrtava rata iz Sarajeva, Udruženja logoraša Novi Grad Sarajevo, Udruženja Odred šehida Resul.

U Srbiji je podjeljeno 525 kurbana i time opskrbljeno 2.625 domaćinstava i to u Novom Sadu, Boru, Beogradu, Preševu, Bujanovcu, Novom Pazaru, Ribarićima, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju, Brodarevu. U Hrvatskoj je podjeljeno 28.

U Crnoj Gori podjeljeno je 140 kurbana i opskrbljeno 700 domaćinstava u Plavu, Gusinju, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Pljevljima i Rožajama. Na Kosovu podjeljeno je280 kurbana i opskrbljeno 1400 domaćinstava.U Albaniji je podjeljeno 350 kurbana i opskrbljeno 1.750 domaćinstava. U Makedoniji je podjeljeno 350 kurbana, što je opskrbilo 1.750. U Grčkoj je podjeljeno 320 kurbana i time opskrbljeno 1.600 porodica. U Rumuniji i Bugarskoj podjeljeno je po 280 kurbana i opskrbljeno po 1.400 domaćinstava.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar