OSA zaustavila teroristu Prilepina i spriječila novi pokušaj Rusije da utječe na izbore u BiH!

  • Prilepin tokom ruske agresije na Ukrajinu
  • Prilepin tokom ruske agresije na Ukrajinu
  • Prilepin tokom ruske agresije na Ukrajinu

Odluka vlasti Bosne i Hercegovine da zabrane ulazak ruskom državljaninu Zakhariju Prilepinu na svoju teritoriju žestok je udarac pokušajima Moskve da pokaže svoj rastući utjecaj na Zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK iz dobro upućenih diplomatskih izvora.

Procjena Obavještajno-sigurnosne agencije BiH da je Prilepin prijetnja sigurnosti BiH u potpunosti je, kako saznajemo, u skladu sa informacijama i ocjenama zapadnih obavještajnih službi koje Prilepina smatraju teroristom ili radikalnim militantnim ruskim nacionalistom.

Učesnik agresije

Prilepin je, prema vlastitom priznanju i prema dostupnim dokazima, direktno učestvovao u agresiji Rusije na Ukrajinu te je organizirao separatističke snage u području Donbas u Ukrajini.

Odluka BiH je unutar diplomatskih krugova u Washingtonu i Briselu, već pozdravljena. BiH je kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dužna svoju vanjsku i sigurnosnu politiku uskladiti sa onom Evropske unije, a EU nema nikakve dileme u vezi sa karakterom agresije u Ukrajini. Prilepin je učesnik te agresije i jedan od organizatora separatističkih i terorističkih aktivnosti – rekao je ovog portala.

Prilepin, ruski militant i radikal, prije nego se počeo baviti novinarstvom i pisanjem pod pseudonimom, bio je deklarirani boljševik, policijski specijalac i zaštitar. Posljednjih godina u Nizni Novgorodu gdje živi bavio se novinarstvom i pisanjem, no istaknuo se u podsticanju odlaska ruskih dobrovoljaca na ratište u Ukrajini gdje pribavio čin i formirao svoju jedinicu.

Prilepin tokom ruske agresije na Ukrajinu - OSA zaustavila teroristu Prilepina i spriječila novi pokušaj Rusije da utječe na izbore u BiH!
Prilepin tokom ruske agresije na Ukrajinu

Kao i ostatak ruskih militanta i radikala ostvario je, kako saznajemo, veze sa srpskim radikalnim elementima u Srbiji i BiH.

Povezan je, kako navode zapadni mediji sa Vladislavom Šurkovim, jednom od ključnih Putinovih operativaca za mutne poslove na Balkanu, a koji je odnedavno pod sankcijama SAD. Šurkov, inače povezan sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, najvjerovatnije je i bio veza putem koje je Prilepin pokušao doći u Banja Luku, navodno na skup književnika.

Međutim, po svemu sudeći, radilo se o pokušaju uspostavljanja slične predstave kakvu je Dodik napravio uoči prošlih izbora 2014. godine kada je u Banja Luku doveo grupu ruskih Kozaka, također, povezanih sa ruskom agresijom u Ukrajini.

Kozaci su tada paradirali Banja Lukom, a sve je protumačeno kao pojačani utjecaj Rusije u regiji te slabljenje EU i SAD.

Prema istraživanju međunarodne mreže istraživača „Bellingcat“ dolazak Kozaka u Banja Luku je organizirao Šurkov te njegov saradnik i tajkun Konstantin Malofeev.

Moskva je na taj način pokušavala utjecati na ishod izbora u BiH, i prema tvrdnjama „Bellingcata“, i u tome uspjela tako što je umjesto Ognjena Tadića, kandidata SDS-a za predsjednika RS, pobijedio Dodik. Christo Grozev, istraživač iz Ukrajine je u medijima navodio da je uz ruski pritisak posljednjih dana prebrojavanja glasova sam Tadić bio primoran da prizna poraz iako je imao veći broj glasova od Dodika. Više  o tome na ovom linku.

Prilepin tokom ruske agresije na Ukrajinu - OSA zaustavila teroristu Prilepina i spriječila novi pokušaj Rusije da utječe na izbore u BiH!
Prilepin tokom ruske agresije na Ukrajinu

Dolazak Prilepina, ruskog teroriste i organizatora separatističke pobune u Ukrajini pred ove izbore u Banja Luci, čini se, bio novi pokušaj Dodika da na sličan način pokuša omogućiti ili pak „kupiti“, ruski utjecaj na izbore u kojima pokušava doći do fotelje u Predsjedništvu BiH.

Prema tvrdnjama diplomatskog izvora, Putin i njegovi saradnici u Kremlju su zabrinuti zbog širenja NATO-a, posebno prema Gruziji i Ukrajini te im zbog „ponosa i unutrašnjih problema“ treba pokazivanje zuba na Balkanu, odnosno ponajviše u BiH gdje u Dodiku imaju saigrača.

Međutim, potez bh. vlasti i procjena OSA-e, direktno su narušile i uzdrmale takve planove, te pokazale da je BiH, uprkos ruskim pokušajima, neumitno dio evropatlanskog kruga i sfere interesa te na putu da postane punopravna članica evroatlanskih saveza.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar