Serwer: Dodik potvrđuje da je RS nastala na zločinima i da joj ne bi trebalo biti dozvoljeno da postoji

Serwer: Dodik potvrđuje da je RS nastala na zločinima i da joj ne bi trebalo biti dozvoljeno da postoji

Izvještaj Narodne skupštine Republike Srpske o Srebrenici je imao, prema riječima glavnog savjetnika za balkanska pitanja Kongresa SAD, Roberta Handa, dva cilja: da naglasi da ne postoji kolektivna krivica srpskog naroda, nego samo krivica određenih zločinaca, i da se pruži kakva-takva utjeha porodicama žrtava, prenosi "Glas Amerike".

Američki profesor i stručnjak za Balkan, Daniel Serwer, komentarisao je ovosedmično poništenje tog izvještaja na slijedeći način:

"Oni koji negiraju genocid ne trebaju imati mjesta u vlasti u postratnoj Bosni i Hercegovini. Ne može se očekivati da većina stanovništva ove zemlje tolerira aktivnosti zvaničnika koji udaraju i na dostojanstvo žrtava masovnih ubistava. Dodik je potvrdio ono što su njegovi neprijatelji uvijek govorili: "Republika Srpska nastala je na zločinima koji su počinjeni, i da joj ne bi trebalo biti dozvoljeno da postoji", naveo je Daniel Serwer.

RS je, napisao je američki autor, nastavila da postoji kao jedan od dva "entiteta" BiH, zauzevši 49 posto teritorija ove zemlje i s 83 posto srpskog stanovništva u njoj, kao rezultat etničkog čišćenja koje je provedeno tokom rata, ali i odbijanja nesrba da se vrate u svoje prijeratne domove. I ništa to ne može promijeniti, osim obnovljenog ratnog sukoba koji niko ne želi.

Založio se da, nakon ovog čina u Narodnoj skupštini, Dodik ne smije proći nekažnjeno. Amerikanci su ga već kaznili, a sada se kazna treba proširiti na sve one koji su glasali za ovu odluku u parlamentu RS.

"Evropljani, također, trebaju djelovati. Koliko razumijem, do sada su oni oklijevali s kažnjavanjem pojedinaca dijelom i zbog pravnih izazova. Ako je nemoguće dosegnuti sporazum na nivou EU, onda pojedinačne članice Unije trebaju same to uraditi tako što će mu zabraniti da putuje u njihove zemlje, finansijski kažnjavati svakoga ko ga podržava, te isto primijeniti i na one koji su podržali ovu posljednju odluku",  napisao je Daniel Serwer.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar