Nezavisni istraživački centar počeo objavu spiska osoba povezanih s genocidom u Srebrenici

Nezavisni istraživački centar počeo objavu spiska osoba povezanih s genocidom u Srebrenici

Nezavisni istraživački centar NICK danas je započeo objavu imena sa spiska koji je pripremala Komisija za Srebrenicu Vlade Republike Srpske, a na kojem se nalaze osobe, vojnici i oficiri, za koje postoji sumnja da su povezani sa provođenjem genocida u Srebenici.

"Dok se još uvijek iščekuje reakcija vlasti Savezne Republike Njemačke, nakon što je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić simbolično, 11. jula, predala šefu Jedinice za istrage ratnih zločina Njemačke imena 22.000 osoba koje se dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici, redakcija Nezavisnog istraživačkog centra NICK odlučila je objaviti spisak onih koji su, prema podacima Komisije Vlade RS bili dio vojnih formacija koje su učestvovale u najstrašnijim sistematskim zločinima na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata", objavio je Nezavisni istraživački centar.

Spisak koji će objavljivati narednih dana, kako tvrde iz Centra, procurio je iz izvora van Bosne i Hercegovine, ali je njegova autentičnost potvrđena iz pouzdanih izvora.

"NICK napominje da u potpunosti poštuje princip presumpcije nevinosti svakog pojedinca, te imena objavljuje u interesu istine i javnosti, te rasvjetljavanja svih okolnosti u vezi sa genocidom u Srebrenici i Podrinju", naglašeno je.

Posebno zbog, kako ističu, poteza vlasti bh. entiteta Republika Srpska koji su, bez zadrške, odbacili nalaze komisije manjeg bh. entiteta te pozvali potencijalne osumnjčene da napuste Njemačku i vrate se na tlo entiteta RS, nastavljaući tako politiku negiranja genocida u Podrinju jula 1995. godine.

Nezavisni istraživački centar poziva sve građane BiH, posebno one u dijaspori, da ukoliko budu imali samo tačna i provjerena saznanja o osobama sa spiska koji žive na području Evropske unije i Njemačke, da o tome obavijeste tamošnje vlasti i tako, kako su naveli, eventualno pomognu procesuiranje učesnika u zločinima koji su zgrozili cijeli demokratski svijet.

Prvi dio spiska, na kojem se nalazi hiljadu imena, možete pogledati na stranici Nezavisnog istraživačkog centra NICK, na sljedećem linku: Spisak 1 dio

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar