U petak u Kozarcu ukop tri žrtve zločina na području Prijedora

U petak u Kozarcu ukop tri žrtve zločina na području Prijedora

Zajednička dženaza za tri bošnjačke žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora bit će obavljena u petak iza džuma namaza kod Šehidske džamije u Kamičanima kod Kozarca.

Posmrtni ostaci žrtava bit će ukopani na mezarjima u Kamičanima, Hambarinama i Rakovčanima, a dženazu će predvoditi reis Husein ef. Kavazović.

U petak će biti ukopani Mulalić (Smail) Mehmed u Hambarinama, Bešić (Junuz( Adem u Kamičanima i Crljenković (Hamdija) Fikret u Rakovčanima.

Najmlađi među njima je Fikret Crljenković koji je imao 26 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2017. godine na lokalitetu Miska Glava, na području Prijedora.

Posmrtni ostaci Adema Bešića, koji je imao 29 godina kada je ubijen, ekshumirani su 1999. godine na lokalitetu Poljanak, na području Kozarca.

Posmrtni ostaci treće žrtve, Mehmeda Mulalića, ekshumirani su 2015. godine na lokalitetu Hambarine, na području Prijedora.

- Ogorčeni smo što proces identifikacija sada sporo traje zbog izmještanja laboratorija iz Tuzle u Hag i što ekshumirani sa Korićanskih stijena nisu bili spremni za ovogodišnji ukop – kazao je za Patriju Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 1992“.

Prije dženaze u Kozarcu, u 12 sati će u mjestu Bišćani biti upriličen prigodan program i učenje jasina za 258 bošnjaških žrtava iz Bišćana.

Podsjećamo, 20. jula 1992. godine srpske vojne i policijske snage po naredbi civilnih vlasti grada Prijedora, odnosno Kriznog štaba Prijedora, izvele su akciju etničkog čišćenja u Bišćanima. Kompletno stanovništvo je protjerano, privatna imovina opljačkana i uništena, vjerski i kulturni objekti porušeni a 258 civila ubijeno, među njima 19-oro djece.

- Svako ko bude htio ići u Kozarac na dženazu imat će dovoljno vremena da stigne. Obzirom da ove godine u Bišćanima nema šehida za ukop, a imamo i starije članove šehidski porodica koje nisu u mogućnosti da idu u Kozarac, mi ne želimo propustiti ovaj dan da se na prigodan način ne sjetimo 20.jula 1992.godine i žrtava genocida počinjenog u Bišćanima – kazao je Duratović.

Na području Prijedora u toku proteklog rata nestalo je 3.200 osoba, te je do sada pronađeno i identificirano 2.328 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. U Prijedoru se još traga za 760 žrtava.

Žrtve su pronađene na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 99 masovnih grobnica, koje su pronađene na području Prijedora, ali i u drugim gradovima - Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Skender Vakufu, Bosanskom Novom, Vukosavlju, Banjoj Luci, Hrvatskoj Kostajnici i drugim gradovima.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar