Evropska komisija kaznila Google s rekordnih 2,42 milijarde eura zbog zloupotrebe položaja

Evropska komisija kaznila Google s rekordnih 2,42 milijarde eura zbog zloupotrebe položaja

Evropska komisija odlučila je kazniti Google s rekordnih 2,42 milijarde eura zbog zloupotrebe vladajućeg položaja na tržištu tražilica davanjem nezakonite prednosti vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena na tržištu.

"Google je zloupotrijebio svoju dominantnu poziciju na tržištu tražilica, favorizirajući svoj servis za usporedbu cijena 'Google shopping', a na štetu svojih konkurenata", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Ovo je dosad najveća kazna za zloupotrebu dominantne pozicije. Raniji rekord bio je 1,06 milijardi eura iz 2009. kada je Komisija kaznila američki Intell.

"Ono što je Google napravio nezakonito je prema pravilima EU-a o tržišnom natjecanju. Google je onemogućio drugim firmama da se natječu na temelju zasluga i inovacija. Naročito je onemogućio evropskim potrošačima da raspolažu stvarnim izborom usluga i ostvare korist od inovacija", dodala je povjerenica Vestager, prenijela je Hina.

Komisija je prije nešto manje od godinu dana kaznila još jednog američkog giganta, Apple, s 13 milijardi eura zbog korištenja neopravdanih poreznih pogodnosti koje mu je odobrila Irska. Tih 13 milijardi Apple mora uplatiti u irski proračun.

Google je 2004. izbacio na tržište svoju uslugu usporedbe cijene u Evropi, koja se u početku zvala "Froogle", zatim je preimenovana u "Google Product Search", a od 2008. nosi današnje ime "Google shopping".

Ta usluga omogućuje potrošačima da na internetu usporede proizvode i cijene te pronađu cijene različitih trgovaca na malo, uključujući internetske trgovine proizvođača ili platforme poput Amazona i eBaya.

Vodeći je Googleov proizvod tražilica Google, koja potrošačima daje rezultate pretraživanja, a oni tu uslugu plaćaju svojim podacima. Gotovo 90 posto prihoda Googlea potječe od oglašavanja, npr. oglasa koje prikazuje potrošačima kao odgovor na upit za pretraživanje.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar