Hikmet Karčić odbranio doktorat na Univerzitetu IUS

Hikmet Karčić odbranio doktorat na Univerzitetu IUS

Dr. Hikmet Karčić odbranio je danas (13. juli) doktorsku disertaciju pod nazivom ,, Logori kao sredstvo etničko-religijskog čišćenja ne-srba u Bosni i Hercegovini”, na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu.

U komisiji su bili istaknuti profesori IUS-a - dr. Aliye Fatma Mataraci, dr. Mirsad Karić, dr. Muhidin Mulalić, dr. Admir Mulaosmanović, te profesor Fakulteta političkih nauka UNSA, dr. Sead Turčalo, koji su na kraju čestitali gospodinu Karčiću na detaljnoj i sveobuhvatnoj studiji na ovu temu, koja je, i nakon više od dvije decenije od završetka rata, izuzetno relevantna i aktuelna.Hikmet Karčić je viši stručni saradnik na Institutu za tradiciju Bošnjaka.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 2010. Na istom fakultetu je 2012. odbranio master tezu „Uloga i značaj apelacija pred Domom za ljudska prava u procesu traženja nestalih osoba 1996 - 2003“. Radio je u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Centru za napredne studije, te bio je kordinator projekta „Mapiranje logora i mjesta zatočenja u Bosni i Hercegovini 1992 - 1995“ u Udruženju TPOS.Producent je dokumentarca „Dani ubijanja“ (Al Jazeera Balkans, 2013), te „Na Drini krvavi Višegrad“ (Haber i Ćuprija, 2014). Autor je knjige „Apelacijama do istine“ (Konrad Adenauer Stiftung, 2013).

Priredio je i preveo „Muslimanski svijet: populacija i religioznost“(Centar za napredne studije, 2013) te „Balkanski ratovi 1912-1913: Smrt i prisilno prognonstvo osmanskih muslimana“ (Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, 2012) Član je Muslimansko-jevrejske konferencije (MJC) te učesnik mnogobrojnih programa i seminara. Polja interesovanja su mu: međunarodno pravo, studije genocida i holokausta, tranzicijska pravda, kolektivno sjećanje, ljudska prava i historija.

"Internacionalni Univerzitet u Sarajevu čestita gospodinu Karčiću na odbranjenoj doktorskoj disertaciji i osjeća zadovoljstvo da se pridružio plejadi eminentnih stručnjaka društveno-političkog života BiH koji su krunisali svoju edukaciju upravo na našem univerzitetu", saopćeno je sa IUS-a.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar