Angelina Jolie: Srebrenica stoji kao neizbrisivo upozorenje

Angelina Jolie: Srebrenica stoji kao neizbrisivo upozorenje

Poznata glumica Anđelina Đoli (Angelina Jolie) oglasila se povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Đoli je izjavila da protok vremena ne može umanjiti bol koju osjećaju preživjeli rata u Bosni i Hercegovini i užasa srebreničkog genocida.

Nikada nisam srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice, među kojima mnoge, i 23 godine nakon genocida, još traže svoje izgubljene sinove i muževe. Moje misli i moje srce su danas s njima i sa svim preživjelima u BiH - kazala je Đoli, prenosi Avaz.ba.

Naglasila je da se nada da će ova godišnjica podsjetiti čelnike u Evropi i NATO-u kao cjelini o važnosti pružanja pomoći BiH na njenom putu ka EU.

- Srebrenica stoji kao neizbrisivo upozorenje o posljedicama koje nastaju kada propustimo zauzeti stranu nevinih civila ugroženih agresijom. No, također je podsjetnik i da međunarodna zajednica može zajedno djelovati i okončati sukob i zaštititi civile, kao što je NATO s vremenom i učinio u BiH. 

Stoga se nadam da ćemo na ovu 23. godišnjicu genocida u Srebrenici biti inspirirani da obnovimo naš osjećaj odgovornosti prema drugima i naše povjerenje u sposobnost zajedničkog djelovanja na zaustavljanju genocida i ratnih zločina te odbrani međunarodnog prava. To je u našim rukama i bio bi najbolji način da odamo počast onima koji su pogubljeni u Srebrenici - kazala je Đoli.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar