Kompanija iz Velike Kladuše: ViK ugrožava okoliš i zdravlje ljudi!

Autor: INS

Kompanija "Regeneracija" iz Velike Kladuše uputila je ovih dana dopis na brojne adrese u Bosni i Hercegovini, od federalnih ministarstava, do političkih stranaka, tražeći od nadležnih institucija, kako navode, "zaustavljanje pokušaja osiguranja zakonskih uvjeta za ugradnju nekvalitetnih materijala u sisteme odvodnje i pročišćavanja voda", prenosi bh. informativni servis INS pozivajući se na dopis upućen institucijama.

"Ovim putem želimo vas upoznati s nastojanjima pojedinaca iz KJKP ViK Sarajevo da putem Udruženja poslodavaca komunalne privrede FBiH osiguraju izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim svojstvima koji se projektiraju i ugrađuju u sistem odvodnje i pročišćavanja oborinskih i otpadnih voda, kako bi omogućili nastavak ugradnje nekvalitetnih materijala kojim se ugrožavaju okoliš i zdravlje građana", navode iz "Regeneracije".

Pravilnik je, pojasnili su, donio federalni ministar prostornog uređenja.

"Prema njemu i premijeru FBiH, više puta su se obraćali predstavnici Udruženja komunalne privrede (UKP) sa zahtjevima da se Pravilnik izmjeni. Također, u svojim dopisima premijeru i ministru otvoreno se govori o nepoštivanju Pravilnika, što je, nadam se da ćete se složiti, nezakonito i višestruko štetno", ističu oni.

Kao razlozi se navode činjenice da se "onemogućava upotreba materijala koji već stoje u sistemu, te se ograničavaju, odnosno favoriziraju određene vrste materijala", što, stavu ViK-a i UKP, onemogućava pravičnu konkurenciju kod korištenja javnih sredstava.

Takve tvrdnje, prema dopisu direktora "Regeneracije" Edina Miljkovića su "netačne, obmanjuuće i stoga neprihvatljive". Betonski šahtovi, koje preferira ViK, ističu, ne osiguravaju vodopropusnost, zbog čega često dolazi do izlijevanja fekalija i oborinskih voda, čime se šteti okolišu.

"Aktuelno rukovodstvo KJKP ViK-a Sarajevo, iz njima znanih razloga, zabranjuje projektantma da projektiraju korištenje kvalitetnih i dugotrajnih poliesterskih revizionih okna, kakve proizvodi naša kompanija, a koji su uvršteni među proizvode propisane Pravilnikom. Sve dok projektant ne pristane da projekt sadrži ugradnju isključivo betonskih šahtova, neće dobiti saglasnost od KJKP ViK Sarajevo.  Ovakvo djelovanje je, prema našem mišljenju, nezakonito i bit će predmet pravnih radnji koje ćemo pokrenuti. Ipak, zbog dugotrajnosti takvih postupaka, primorani smo braniti naš ugled i poslovanje", navode iz "Regeneracije".

S druge strane, iz KJKP Vodovod i kanalizacija odbacuju navode kompanije iz Velike Kladuše.  U izjavi za portal Klix.ba tvrde da se u dopisima kompanije Regeneracija iznosi niz neistinitosti i netačnih navoda.

''Već duže vrijeme izloženi smo neopravdanim pritiscima predstavnika ove kompanije i to na razne načine. Posebno je bitno istaći da ViK za svoje potrebe, koristeći vlastitu građevinsku operativu, pravi šahtove u skladu sa svojim potrebama pa se samim tim ne provodi postupak javne nabavke za šahtove kao gotove proizvode, niti krše odredbe Zakona o javnim nabavkama. Shodno tome se ne favorizuje bilo koji drugi potencijalni dobavljač ovih proizvoda", stav je koji navode iz Kabineta v. d. direktorice ViK-a Azre Muzur, prenosi Klix.ba.

vik2.jpg - Kompanija iz Velike Kladuše: ViK ugrožava okoliš i zdravlje ljudi!

Potcrtali su da su od kompanije iz Velike Kladuše zatražili da dostavi dokumentaciju, tehničke kataloge i certifikate, kojim dokazuju ispunjenje tehničkih uslova proizvoda, jer na tržištu postoji veliki broj proizvođača ovih proizvoda. ''Nikada nisu dostavili traženu dokumentaciju, iako ona nije tajna, niti je povjerljiva informacija, već je dokaz da su proizvodi izgrađeni u skladu sa građevinskim proizvodima od armiranog poliestera – GRP.

Zakonskom regulativom propisano je da građevinski proizvodi koji su predviđeni za ugradnju moraju zadovoljiti propisane norme te su shodno navedenom traženi na uvid. Certifikati o usklađenosti proizvoda s propisanim normama su javnog karaktera. Akreditovane institucije koje izdaju ove dokumente su ih dužne objaviti na svojim internet stranicama.

Umjesto toga dostavili su dokumentaciju koja od njih nije tražena, a iz koje je jasno vidljivo da nije riječ o certifikatima kojima se potvrđuje da li je proizvod izrađen u skladu s propisanim normama, već da je riječ o dokumentima koje Institut IGH – Zagreb vrši kod ocjenjivanja i provjere stalnosti svojstava građevinskog proizvoda u neusklađenom području", ističu iz ViK-a.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar