Sjećaš li se Sarajeva: Slavni fotograf piše uhapšenom katalonskom političaru!

Proslavljeni španski ratni fotorepoter Gervais Sanchez, čije su fotografije rata i opsade Sarajeva obišle svijet ponovo je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Sanchezov dolazak je privukao pažnju obzirom da je odlučio putem društvene mreže iz Sarajeva napisati pismo katalonskom političaru Raulu Romevi koji se nalazi u pritvoru u Španiji. Poruke koje Sanchez šalje praćene su potresnim fotografijama i pričama iz ratnog Sarajeva, od kojih mnoge do sada nikad nisu objavljene u bh. medijima.

Romeva i Sanchez su stari prijatelji i poznanici iz Bosne i Hercegovine. Sanchez je jedan od prvih stranih fotoreportera koji je stigao u Sarajevo

Romeva je bio zvaničnik UNESCO-a nekoliko godina nakon rata u BiH. Potom se otisnuo u politiku te je bio i zastupnik u Evropskom parlamentu.

Uhapšen je prvi put u novembru prošle godine, a potom i u martu ove godine pod optužbama za zlupotebe, izdaju i pobunu, jer je kao katalonski političar učestvovao u neuspjelom pokušaju otcjepljenja ove pokrajine od Španije.

Romeva je autor nekoliko romana, od koji je jedan tematizirao rat u BiH, a jedan od likova u njemu je osmišljen baš prema liku Sancheza, a zasnovan, između ostalog na sudbini Boška i Admire.

Sanchez, koji je još 1998. godine imenovan za specijalnog izaslanika UNESCO-a za mir, od jučer na Twitteru piše Romevi, iznoseći svoja iskustva i sjećanja iz Sarajeva, očito sa namjerom da ukaže na dramu sa kojom se suočavaju katalonski političari nakon neuspjele političke avanture.

„Dragi Raul, odlučio sam da ti ovo pismo iz Sarajeva pišem u porukama od po 280 znakova, sa nadom da ih možeš pročitati i odgovoriti. Možeš me pitati šta god želiš pokušat ću odgovoriti. Želim ti zahvaliti što si po meni napravi ženski lik, fotografkinju po imenu Ariadna Ribas. Uvijek sam govorio da su najbolji novinari koji su pokrivali rat u BiH bile žene“, napisao je Sanchez u prvoj poruci.

No, u svojim porukama Sanchez opisuje neke od sudbina Sarajlija čije je najdramatične životne trenutke zabilježio na slikama.

„Sjećaš se Adisa Smajića. Imao je 13 godina kada smo ga pronašli u bolnici 19. marta 1996. godine. Skoro je umro od posljedica eksplozije mine. Kada smo mu rekli da smo iz Španije, on je rekao da navija za Barcu i izdeklamovao je cijeli postavu Barcelone“, naveo je Sanchez, ističući da je Adis preživio 30 operacija, dio njih i u Barceloni, a danas kao 35-godišnjak ima sina i čeka još jednu prinovu

Sanchez objavljuje i potresnu fotografiju jedne od najmlađih žrtava agresije na BiH i opsade Sarajeva – Nalene Skorupan.

„Nalena je imala samo 81. dana kada je teško ranjena na Pravoslavni Božić 1994. godine. Posjetio sam je u bolnici. Teško je disala. Iako su ljekari rekli da su rane bile površinske ona je umrla sljedećeg dana. Zašto je morala biti ubijena? Uvijek plačem kada obiđem njen maleni grob. Njen otac je poginuo prije njenog rođenja. Kada je granata udarila u njihov stan poginula je i njena tetka“,  napisao je, između ostalog, Sanchez.

Kompletnu priču pročitajte ovdje.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar