Historijski susret predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kolega iz Sjeverne Koreje Kim Jong-un sastali su se u Singapuru te na kraju susreta, koji svijet označava povijesnim, potpisali deklaraciju.

Sadržaj dokumenta koji su potpisala dva predsjednika bit će objavljen uskoro.

"Drago mi je što vas vidim, gospodine predsjedniče", rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac.

Trump je kazao kako je siguran da će njihov odnos biti "sjajan".

"Doista se izvrsno osjećam. Ovo će biti sjajan susret i veliki uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam", rekao je Trump.

Kim je uzvratio: "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su mnoge prepreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje."

Potom su se dvojica lidera zaputila na sastanak iza zatvorenih vrata, koji je trajao 45 minuta.

h_54401045.jpg - Historijski susret predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje

Iza njega uslijedio je radni ručak.

'Velik napredak'

Obraćajući se novinarima nakon ručka, Trump je rekao da je sastanak s Kimom "bolji nego što bi itko mogao očekivati".

Prema Trumpovim riječima, postignut je "velik napredak".

Dvojica lidera potom su potpisali sporazum, o kojemu nije rekao ništa određenije, prenosi Reuters.

Kim je sastanak ocijenio povijesnim te poručio kako "prošlost treba ostaviti iza sebe".

Neimenovani američki dužnosnik objasnio je da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Na upit novinara kako su prošli razgovori, Trump je rekao: "Velik napredak - stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro."

Nije naveo nikakve detalje.

Kim je stajao uz Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara.

Sjevernokorejski čelnik ranije je opisao susret kao "dobar uvod ka miru".

Trump vjeruje u istinski dogovor

Nekoliko sati uoči početka susreta sa sjevernokorejskim liderom, predsjednik SAD-a napisao je na Twitteru da će se uskoro doznati je li moguć "istinski dogovor", dok je Kim u obilasku Sinapura rekao da je "impresioniran čistim i lijepim gradom".

Trump je naveo da sastanci na nivou osoblja između SAD-a i Sjeverne Koreje "protječu dobro i brzo", ali da "na kraju, to nije važno", prenosi Tanjug.

"Svi ćemo uskoro doznati da li se istinski dogovor, za razliku od onih u prošlosti, može postići", poručio je američki predsjednik.

Istovremeno, Kim je prekinuo pripreme za summit i u večernjem obilasku grada-države pozirao sa singapurskim dužnosnici u tropskom vrtu, prenosi Reuters.

Kim, koji je pod jakim osiguranjem u nedjelju doputovao u Singapur i nije se u javnosti u ponedjeljak pojavljivao do 21:00 sat po lokalnom vremenu, iznenada se pojavio u odijelu u maoističkom stilu i, u pratnji sestre i pomoćnika, ušao u crnu limuzinu.

U obilasku grada pratio ga je autobus pun suradnika i članova osiguranja, kao i deseci singapurskih policajaca na motorima.

"Singapur je čist i lijep", rekao je Kim prilikom obilaska, dodavši da želi nešto naučiti iz iskustva ove jugoistočne azijske države koju, kaže, smatra impresivnom, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Sastanak trajao 45 minuta

Kimovo putovanje u Singapur je njegovo najdalje putovanje otkako je došao na vlast krajem 2011. godine, nakon očeve smrti, a njegova šetnja izvan hotela izazvala je veliko iznenađenje i uzbuđenje među gostima hotela, kojima je rečeno da ostanu iza barikade dok su sjevernokorejsko osiguranje i singapurska policija blokirali hol.

U priopćenju Bijele kuće se navodilo ranije da će sastanak dvojice predsjednika trajati 45 minuta, a sastanak izaslanstava dviju zemalja sat i pol, javlja agencija Anadolija.

trump_kim_ap.jpg - Historijski susret predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje

Susret Kima i Trumpa, kao prvi sastanak jednog aktaelnog američkog predsjednika i jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950-1953, bio je nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci kada su razmjenjivali uvrede izazivajući strah u svijetu od mogućeg nuklearnog rata.

Nakon sastanka dvojice lidera i delegacija dviju zemalja planiran je i radni ručak.

Sastav delegacije SAD-a

U izaslanstvu SAD-a su i državni tajnik Mike Pompeo, šef Trumpovog kabineta John Kelly i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Očekuje se da se Trump na kraju summita obrati medijima.

Washington je priopćio da je spreman da u zamjenu za obećanje Sjeverne Koreje o denuklearizaciji, pruži Pjongjangu jedinstvene sigurnosne garancije.

Mnogi su skeptični po pitanju odustajanja sjevernokorejskog vođe od svog nuklearnog programa u koji je uložio velike napore.

Nije jasno koje će odluke biti donesene na summitu između Trumpa i Kima, javljaju agencije.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar